Пред bTV Тренчев заяви, че във Великобритания вече има предложение за до две години затвор за т. нар. „тролене".

Според депутата "тези примитивните практики" трябва да се признаят за грешни от партиите.

"Не може, докато ЕК обявява за свой приоритет дигиталната икономика, интернет у нас да се принизява в платформа за тролове",
каза Тренчев.

Той разказа, че е запознат с тарифи за от 2 до 7 лв. на коментар от различни компании за т. нар. управление на интернет репутацията и обяви подобни практики за недопустими за политически партии, независимо от коя част на спектъра са.

Според Тренчев интернет „троленето" отблъсква младите хора от политиката и те не трябва да бъдат насърчавани да се занимават с недостойни практики.

Депутатът бил на официален форум по проблемите на интернет-комуникацията, където представители на БСП са признали, че имат 50-60 души в офиси, ангажирани с интернет-тролене и писане на положителни коментари за БСП и негативни за опонентите им.

Тренчев бе категоричен, че като отговорен за интернет-комуникацията в „Движение България на гражданите", от ДБГ никога не са ползвани такива услуги.

"Аз лично предпочитам да изляза със собственото си име и да си кажа мнението открито, както и правя, а не да се представям за някой, който не съм", подчерта той.

Попитан за троловете на ДСБ, обясни, че лидерът на партията е признал за грешката да ползват тролове.

"ГЕРБ също да се отрекат от тази практика и да кажат, че е грешна. Председателят на младежкия ГЕРБ е мой колега, аз бих обсъдил с него как законово да се регулират правила за комуникацията в интернет с цел да не се допускат повече такива практики", каза Тренчев, който е юрист.

Той беше категоричен, че за електронните медии и интернет няма достатъчно добра регулативна и правна рамка у нас и в тази посока той като депутат от РБ ще работи.

Тренчев ще ръковoди делегацията на Народното събрание в ПАСЕ и ще се срещне с представители на британския парламент, за да се обсъдят законовите мерки, които те предлагат против интернет троловете, за да се прецени кои от мерките са приложими и в България.

ГЕРБ отричат да са плащали за тролове

Доколкото ни е известно,"интернет-троловете са хора, на които се плаща за определени коментари в мрежата, от ГЕРБ категорично и под никаква форма не сме плащали за подобни услуги", заявиха от пресцентъра на партията пред "Дневник" повод информация на bTV, че членове на младежката организация на ГЕРБ били мобилизирани да влязат в тази роля преди последните парламентарни избори.

От телевизията се позовават на кореспонденция между младежите, пишещи коментарите, и техния координатор, като медията получила достъп до електронните писма.

"Това са анонимни писма, които някой ни приписва", заявиха от пресцентъра на ГЕРБ и допълниха, че нямат повече коментар по темата.

Според цитираната кореспонденция младежите от ГЕРБ били насочвани от координатор, изпращал указания от имейл с потребителско име gogotovictory.
Активист на име Митя съветва младите партийци да пишат коментари по два пъти на ден, от личните си Фейсбук профили или от фалшиви.

Троловете са се отчитали в доклади и са били похвалени за огромната си активност.
Коментаторите от една страна трябвало навсякъде да хвалят работата и да пишат "про-ГЕРБ" коментари.

От друга трябвало да се атакуват партийните "врагове" Мая Манолова от БСП и Николай Бареков.

Троловете трябвало дори да коментират в полза на ГЕРБ трагичния случай, при който жена се самозапали пред президентството.

"Коментираме, че е лудост като се случи подобно нещо и започваме да се говори за ГЕРБ", пише в указанията.

Освен това, троловете трябва да подчертават, че самозапалването е станало пред президентството, а не пред централата на ГЕРБ.

АНКЕТА: Да се ограничат ли законово "троловете"?