Той бе изслушан на заседание на парламентарни комисии относно Търговското споразумение за борба с фалшифицирането между Европейския съюз и неговите държави-членки, предаде „Фокус”.

„Ние закъсняхме с тази дискусия. Изправени сме пред много деликатен казус. Категорично заставам зад пълното, неограничено, безусловно право на хората да общуват и споразумението не засяга техните действия в мрежата”, поясни Рашидов и бе категоричен, че АСТА не заплаша личните данни и кореспонденцията на потребителите.

„Призовавам обществото и младите хора да се успокоят, че те няма да бъдат обект на преследване по интернет. Свободата на общуване ще бъде така гарантирана, както и досега. Но съм длъжен да подчертая, че ние като държава сме длъжни да гарантираме и правата на артистите – носители на авторски права”, каза още министърът.

„Получава се така, че правата на авторите са права на едно малцинство. Аз самият съм автор и творец и много добре знам, че получаването на тези средства са мизерни. Аз ви призовавам да покажем повече уважение към артистите, да им гарантираме достойно да съществуват. Аз съм „за” продължаване на дискусията”, добави Рашидов.

АСТА не ограничава свободата в интернет няма да доведе до закриване на сайтове, потвърди изразената вече своя позиция и министърът на икономиката Трайчо Трайков.
„В много обществени кръгове възникнаха въпроси. АСТА не ограничава свободата в интернет, навсякъде ще се използва интернет информацията, както досега, не задължава доставчиците да филтрират съдържанието на техните потребители. Целта на АСТА е да се бори с мащабната нелегална дейност. В момента страните от ЕС губят повече от 8 млрд. евро годишно заради откраднати стоки. Принципно АСТА трябва да е в интерес и на българските производители”, поясни Трайков.
Той изтъкна, че нарушаването на авторски права и сега е забранено както в България, така и по света.

Министърът добави, че принципно България има възможност да отхвърли споразумението. "Надявам се обаче, при такъв сценарий, да го направи обосновано, за да не навреди на икономическите и външно-търговските отношения на страната”, каза Трайков.

Радослав Стоянов, представил се като организатор на протести в страната заради АСТА, заяви, че ако споразумението бъде ратифицирано от парламента, 650 000 души, които всеки ден влизат в сайта "Замунда" и свалят филми, ще бъдат обявени за престъпници, предаде БТА. На 11 февруари има организирани протести в 197 европейски града и в 15 града в България, над 50 000 души са потвърдили съпричастността си към каузата.

Стоянов размаха цигара с марихуана в пленарната зала по друг повод. Той протестира срещу 8-месечната присъда, която Специализираният съд дал на млад човек, хванат с цигара с марихуана, предаде БГНЕС. Според текст от Наказателния кодекс притежаването на марихуана се наказва със затвор до 6 години и глоба до 10 000 лева. Стоянов се обърна задочно към президента Росен Плевнелиев да помилва осъдения.
"Имате ли запалка, за да дадете подкрепа за младежа", повиши глас в залата Стоянов.
Народните представители не реагираха, с изключение на председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който категорично се възмути от постъпката, а Стоянов го пита как се казва, за да не гласува за него.

Опозицията призова управляващите да се откажат от ратификацията на споразумението, предаде „Фокус”. Цялостният процес на подготовка на този акт минал потайно. Този документ е иницииран и изцяло подготвен от онези кръгове, които защитават колективните авторски права, заяви депутатът от ПГ на ДПС Четин Казак.
Според него, проектът защитава правата на големите корпорации, които държат права върху интелектуалната собственост.

„Нашата задача е - да видим дали този проект е иницииран за защита на колективните авторски права, дали нарушава други права, дали нарушава основни права на гражданите, и ако нарушава такива, да не допуснем това да се случи”, поясни Казак.

"Защо бързаме с ратифицирането? Вижте колко страни - или не правят нищо, или казват, че няма да ратифицират", попита съпредседателят на ПГ на Синята Коалиция Мартин Димитров. По думите му няма оценка на въздействието върху цялото общество и има преки рискове за свобода на словото.
Не изключвам Европейският парламент да откаже ратификация. За мен дори това е най-вероятният сценарий, заяви той.

Депутатът от левицата Петър Курумбашев посочи, че днес в българския парламент "имаме наистина Атински парламент – всеки гражданин може да дойде и да си каже мнението".
Ако някой някъде в света е решил да организира световно Интернет-Гестапо, не сме длъжни да участваме в този процес, категоричен бе Курумбашев.

Вчера Словакия обяви, че е спряла подготвителните работи за приемането на АCТА, тъй като прилагането му съдържа много неясноти. Чехия също спря ратификацията след хакерска атака срещу управляващата партия. След бурните протести миналата седмица и Полша направи същото.