Това стана ясно на среща с членовете на Съвета за сигурност на Русия,  предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Така Путин се опита да разсее "спекулациите", че в Русия могат да бъдат въведени ограничения на достъпа до интернет насред засилващото се напрежение между Москва и Запада заради украинската криза.

"Нямаме намерение да ограничаваме достъпа до мрежата, нито да я поставяме под пълен контрол. Свободата на медиите, правото на гражданите за получаване и разпространение на информации са основните принципи на демократичното управление и на демократичното общество и трябва стриктно да ги съблюдаваме", подчерта президентът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той обаче потвърди, че сайтовете с незаконно съдържание ще бъдат закривани.

Путин констатира, че в глобалната мрежа открито се разпространяват материали с терористична и екстремистка насоченост.

Нараствали и престъпленията, извършени с помощта на информационните технологии, като например проникване в компютърните системи на банките.

Държавният глава припомни, че в последните години Русия е предприела важни стъпки за противодействие срещу такива заплахи. Той увери, че Русия си сътрудничи активно с партньори от ООН, БРИКС и ШОС за гарантиране на международната информационна безопасност.

Накрая Путин подчерта, че днес е необходимо да се разработят и прилагат допълнителни мерки за защита на руското кибепространство, посочва Франс прес.

От началото на август достъпът до безплатен безжичен интернет в Русия вече не може да се осъществява анонимно. Операторите вече са длъжни да идентифицират потребителя, посочвайки трите имена, паспортните данни и местожителството. Получените данни ще се съхраняват половин година и при необходимост ще бъдат предоставяни на правоохранителните органи.

Преди няколко месеца Путин заяви, че интернет първоначално е бил проект на ЦРУ и продължава да се развива като такъв. Той обеща да защитава руските интереси онлайн, като подчерта, че за да се устои на това влияние, Русия трябва да се бори.