Преди седмица се заговори, макар и погрешно, за възможността ГДБОП да подслушва хората. От няколко години благодарение на Едуард Сноудън се знае, че американските шпионски агенции имат техническата възможност да следят всеки на планетата и в доста от случаите се възползват от способностите си.

Сноудън обаче сподели, че поне преди няколко години разузнавателните агенции са нямали възможността да анализират метаданните, които са събрали за милиони хора.

Опасност обаче има, защото най-печелившият бизнес в момента е свързан именно с продажбата на личните ви данни. Компании като Google и Facebook знаят всичко за вас и продават тази информация - всъщност те печелят основно от това.

Няма смисъл да се чудите, защо след като сте гледал сайт за например компютри или почивка, по-късно сте буквално залят с рекламите му във Facebook - компанията буквално знае къде сте влизали и е продала тази информация, в случая на рекламодателя. Но възможна ли е алтернатива?

За да научим повече за технологията на следенето, криптирането на данни и възможността за изграждането на социална мрежа без следене се свързахме с IT специалиста Георги Зенопян*, от когото получихме някои доста интересни отговори.

Оказа се, че програмата закупена от ГДБОП няма да се използва за подслушване, но въпреки това има ли риск за личната информация на потребителите?

- Риск има, дори и ГДБОП да не подслушват. Най-малкото е всеизвестно, че например Facebook и Google събират колкото може - повече информация за всеки един потребител. Всяко едно нещо, което сте търсили някога през Google, е записано. Към момента това се използва, за да ви показват реклами, свързани с вашите интереси, но кой знае какво друго може да им хрумне. А това не е ли дори по-рисковано? Тези компании дори почти изцяло избягват контакта с потребителите - ако имате някакъв проблем с Facebook, трябва да четете упътването или да питате във форумите, където ще ви отговорят други потребители. Да се свържете със служител на компанията е почти невъзможно. Нима можем да се доверим на тях повече, отколкото на службите за сигурност? Особено като се има предвид, че тези компании ПЕЧЕЛЯТ от личната информация на хората. И най-вероятно, ако например ГДБОП (или който и да е) им наредят или им платят, така или иначе ще имат достъп до каквото им е нужно.

Какво е криптирането, доколко надеждно пази то и има ли начини да му се противодейства?

- Криптирането или шифроването има за цел да скрие информация, която се предава например през интернет. Тя се превърща в неразбираеми символи, като само получателя, имайки правилния ключ за шифъра, може да я разкодира. Тъй като всичко, което правите в интернет, минава през канали, които могат да бъдат следени - най-малкото от вашия интернет доставчик например, това ви гарантира, че информацията няма да може да бъде разчетена от някой "слухтящ". Надеждно е дотолкова, доколкото устройствата, получаващи и разкодиращи информацията (например вашия компютър или телефон) не могат да бъдат отворени. Съществува и криптиране за данните, съхранени в даденото устройство. Опасностите идват от вируси и програми, които могат да откраднат ключовете ви или самата информация още преди да бъде криптирана. Засега обаче криптиращите алгоритми се считат за доста надеждни.

Какви са алтернативите, които предлагат по-добра сигурност, спрямо масовите социални мрежи и приложения за комуникация?

- Към момента не ми е известно да има масова социална мрежа, която да е сигурна. Дори и трафика между вас и тях да е криптиран (както е вече практика за почти всички модерни сайтове), все пак информацията се съхранява в сървър, до който не се знае кой има достъп. Поглеждайки обаче например към blockchain технологиите можем да видим, че е напълно възможно да се създаде социална мрежа, която е децентрализирана - тоест информацията не се съхранява в един конкретен сървър, а се разпределя между различните потребители. Нещо подобно е например Minds (https://www.minds.com/) и Steemit (https://steemit.com/), а има и други подобно проекти. Въпросът е до каква степен са готови хората да изоставят компаниите, които ги следят. Струва ми се, че на повечето не им пука и в една такава мрежа е малко вероятно да видите дори един от своите познати. От друга страна, една добра алтернатива на Google търсачката е DuckDuckGo (https://duckduckgo.com/), но и в този случай говорим за сайт, на който трябва да се доверим.

Предстоят множество приложения, базирани на blockchain технологията, които ще ни дадат една децентрализирана свобода.

Какво трябва да направим, за да предпазим личните си данни в интернет и можем ли да сме напълно сигурни, че те ще останат достъпни само за нас?


- Най-добре е да споделяме колкото се може по-малко данни със сайтове, които доказано следят и записват всичко относно нас. Да се използват алтернативи, които са надеждни. За комуникация има много програми, които осигуряват криптиране на информацията. Все пак най-важното е хората да разберат опасността от споделянето на всичко относно себе си - днес може да се възползват, за да показват по-подходящи реклами, но не знаем какво са ни приготвили за утре. Социалните мрежи и интернет комуникациите все пак са нож с две остриета и въпреки всички плюсове, минусите са налице.

________________________________________
* Георги Зенопян е програмист и IT специалист, занимаващ се с развитието и насърчаването на употребата на програмите с отворен код, които са по-надеждна и евтина алтернатива на широко известните корпоративни IT продукти. Георги Зенопян създава и сайтове, а преди време бе водещ на информативно предаване, посветено на компютърните технологии.