Това съобщи пред съвещание на силови шефове в Санкт Петербург директорът на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Щом се завърнат в страните си, бойците, участвали във въоръжени конфликти в Афганистан, Сирия и Ирак, са основни фигури във вербовката на нови терористи, посочи главата на ФСС.

Те активно проповядват идеите на джихада, водят нелегална дейност, свързана с подготовка и извършване на атентати. Миналата година в Русия бяха установени над 2900 души, заподозрени като участници в терористична дейност в посочените страни, добави той.

Освен това спецслужбите в Русия оперативно контролират над 220 "потенциални псевдо шахиди" - атентатори самоубийци, системно издирват лица, обучаващи бъдещи "живи бомби", чието използване нараства в световен мащаб, посочи Бортников.

За Русия опасността от рязък скок в терористичните действия поради масовото връщане на бойци терористи от чужбина е сред най-острите проблеми, подчерта той.

Главатарите на ИД, "Джебхат ан Нусра" и Ал Каида създават "спящи клетки" далеч извън зоните на терористичната си дейност и те "буквално се съживяват" с притока на нови бойци, идващи заедно с мигрантите в европейските държави.

Експлозивно нарастващият брой мигранти от Близкия изток и Северна Африка дестабилизира социално-политическата и рязко влошава криминогенната обстановка в много държави, принуждава спецсдлужбите да действат в извънреден режим, отбеляза шефът на ФСС.

Руските тайни служби получават документално потвърдени данни, че бандитски главатари, укриващи се в ред страни от Близкия изток, планират да продължат терористичната си дейност, по-специално да вдъхнат нови сили на нелегалните банди в Северен Кавказ, до голяма степен обезвредени от ФСС, каза той. 

Като друг сериозен проблем той определи използването на интернет за разпространение на агресивни схващания от идеолозите на тероризма с цел да формират привлекателен образ на дейността си, за да вербуват по-специално жени и деца.

Действайки по принуда от чужбина, функционерите на международните терористични структури се научиха доста ефективно да управляват звената от терористичните си мрежи дистанционно, като използват всички налични средства за комуникация - от агенти за свръзка до сателитни комуникационни системи и естествено глобалната мрежа интернет, заяви руският висш антитерорист.

Той прикани тайните служби постоянно да следят националните информационни пространства, за да блокират свовременно терористичните заплахи, също и незабавно да реагират на искания в този дух от техните партньори.

В санктпетербургското съвещание участват 100 делегации от правоохранителните органи и тайните служби на 63 държави и пратеници на ООН, Шанхайската организация за сътрудничество, ОНД и ЕС.