Увеличенията на киберпрестъпленията било нормално предвид увеличаващият се брой на потребители на интернет.
"Най-популярното е кражба на самоличност във всички нейни аспекти. Популярни кражби на профили във „Фейсбук”, което не е чак толкова безобидно, кражба на лична финансова информация и сексуалната експлоатация на деца, която за съжаление набира скорост", призна Колев на Първата регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа, цитиран от БНР и БГНЕС.

Огромен бил броят на опитите за атаки към финансови институции, както и създаването на фалшиви профили и сайтове, чрез които се правят опити за кражба на данни от банки и сметки на частни лица.

Човекът, който извършва престъпления в интернет няма строго определен профил, обясниха от ГДБОП.
Това могат да бъдат хора, които имат криминално мислене, имат необходимите познания, а и с изостряне на кризата се увеличават, разбира се, и тези, които имат много добри познания, но се опитват да придобият материална облага, казаха специалистите.

"Световното интернет пространство няма граници. Нашите престъпници, за съжаление, са много добре интегрирани в световните престъпни групи. Те имат определени роли. В някои случаи са изпълнители, а в други организатори", обясни Явор Колев.

По думите му, приоритетите на спецслужбата се променят. Можем да кажем, че сега се насочваме към противодействие на чисти компютърни престъпления, каквито са нерегламентирани достъпи до мрежи и системи, кражбата на лични данни, заяви той.
На малко по-заден план остава кражбата на интелектуална собствеността благодарение на въвеждането на легални платформи за разпространение и вече масово потребителите имат достъп до легална продукция, добави Колев.
Той призова правоохранителните и правоприлагащите органи съвместно с бизнеса и с всички да осигуряват сигурна интернет среда.

"Всички знаем колко добре са подготвени българските учени, математици и информатици. Знаем обаче и че уменията в дадена област могат да бъдат използвани и за злосторничество", коментира по време на конференцията американският посланик в България Джеймс Уорлик, цитиран от КРОСС.
Сериозни киберпрестъпления се извършват и от територията на България, каза още посланикът и допълни, че през последните години експерти на ФБР и „Сикрет Сървис" са работили активно с отдела „Компютърни престъпления". Отделът действал много активно и в момента с агент на ФБР.

Зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков посочи, че за 15 месеца 169 съдии, прокурори и полицейски служители от цялата страна са преминали тристепенен курс в международната академия за обучение по киберразследвания.
Той добави, че киберпрестъпността е сред най-бързо развиващите се форми на трансгранична престъпност в света, цитира го БТА.

Зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов обясни, че колосалните печалби примамват хиляди компютърни специалисти да се превърнат в киберпрестъпници.
По думите му "киберпакостниците", които в миналото са действали в името на славата, сега са изместени от организирани синдикати.

Първата Регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа се провежда от днес до 21 октомври в София. В нея участват и директорът на Сикрет сървис Марк Съливан и Шон Хенри, помощник-директор на отдел на ФБР за киберпрестъпления.