По искане на Софийската градска прокуратура (СГП) съдът допусна предаване на българката с инициали А. Л.

На 7 юли тази година в СГП е постъпила Европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в град Карлсруе, Германия, по отношение на 31-годишната българка.

Поискано е и предаването й на компетентните немски власти за осъществяване на наказателно преследване за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с измами по интернет.

Групата, в която е участвала българската гражданка, се е занимавала с предлагане за продажба чрез платформата за интернет търговия "Ebay" на златни монети и кюлчета с висока стойност.

Установени са 82 престъпления, като щетите за измамените възлизат на близо 150 000 евро.

Участниците в престъпната група са въвеждали потенциалните купувачи в заблуждение, че ще им доставят поръчаните ценни стоки, без да имат намерения и възможности да го сторят, се посочва в съобщението.

Мотивирали са купувачите да заплатят предварително цената, не са доставяли стоките и са се облагодетелствали от преведените по банков път суми.

А.Л. е задържана от българските власти на 7 юли и Софийска градска прокуратура е постановила задържането й до 72 часа. Софийски градски съд е взел мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Днес СГС е постановил решение, с което е уважил искането на Софийска градска прокуратура за допускане изпълнението на издадената европейска заповед за арест и за предаване на А.Л. на компетентните немски власти за осъществяване на наказателно преследване срещу нея.

В момента българската гражданка се намира в следствения арест на Национална следствена служба. Предстои да бъде издадено постановление на ВКП, с което да бъде предадена на немските власти.