Това потвърждава изследване на Националния център за безопасен интернет, предаде БНР. Според повечето анкетирани родители, интернет помага на децата им да общуват със своите връстници.

Таблетите и смартфоните освен у дома се ползват също в училищата и детските градини, където обаче тези устройства или се забраняват, или липсват ясни правила за употребата им.

Това, което един родител ни отговори на въпроса, има ли правила в детската градина за употребата на таблета е - да, има, когато децата спят, учителката го ползва, каза Луиза Шахбазян от Националния център за безопасен интернет.

Интернетът ни помага за забавачка и да контролираме децата си, когато са на път, казват родителите и смятат, че интернет не крие рискове за децата им, защото са твърде малки.

В интернет е вероятно децата да открият вредно съдържание, съдържание с насилие над хора и животни се намира средно на два клика от това, което е подходящо за деца.

Интернет се използва от децата и за печелене на пари, сочат още данните от изследването. Едно от децата се оказа, че е разбрало как да прави профили във фейсбук и ги продава срещу 50 стотинки на други деца.

Последното изследване, в което участвахме заедно с още 18 европейски държави показа, че масово на 4-5 годишна възраст най-късно децата вече имат в ръка мобилно устройство, обясни и Георги Апостолов, координатор в Националния център за безопасен Интернет.

Родителите им подаряват таблет или смартфон, което означава че можем да смятаме, че те вече са в интернет от мобилните устройства. Все по-рано децата влизат в социалните мрежи, а възрастта на създаване на Фейсбук профили падна до 6-7 години, това важи и за други социални мрежи като Скайп, Вайбър, Инстаграм, които също са много популярни сред децата”, посочи Георги Апостолов, цитиран от "Фокус".

По думите му, до към 7-8 годишна възраст най-важните занимания за децата онлайн са игрите и гледането на видео клипове, а след 12-13 години започват да проявяват интерес и към Инстаграм, който е нещо като любителска художествена галерия.

Препоръките от проучването са дигиталната и медийната грамотност да станат част от задължителното учебно съдържание, а училищата и детските градини да изготвят ясни правила и практики за безопасно сърфиране в мрежата.

Ден за безопасен интернет