В България най-трудно се живее в областите Сливен, Разград и Силистра. Това сочи изследване на Института за пазарна икономика, цитирано от БНТ.

Данните показват още, че Северна България се възстановява от кризата значително по-бавно и по-мъчително отколкото Южна.

Сравнително добри, макар и с недобри очаквания за бъдещето, са икономическите показатели на Варна, Бургас, Пловдив, Русе и Благоевград.

Институтът за пазарна икономика изчисли също, че точно до 30 април ще работим, за да си платим данъците през 2014 г.

Демографската криза в България продължава, а населението от 2010 година насам неизменно намалява в цялата страна, констатира още изследването.

Населението намалява

Според информационната система на ражданията на здравното министерство, за трите дни на новата година в областите Шумен, Смолян и Видин не се е родило нито едно дете.

Раждат се малко деца – един от изводите на Института за пазарна икономика за страната. През последните три години обаче тази тенденция най-сериозно се усеща в Сливен, Разград и Силистра.

Там доходите са едни от най-ниските. Те, за съжаление се отличават и с едни от най-негативните показатели и по отношение на представянето на своите ученици.

Въпреки че Варна още е сред добре развитите области, тя за първи път остава на трето място по добър стандарт и вече не привлича толкова хора, които искат да работят там.

Оцеляването кара една пета от българите да отидат в друга област, за да се лекуват, защото в техния регион специалисти няма.

А около 20 на сто признават, че плащат под масата за здраве Според икономистите само гражданите на София, Плевен и Пловдив почти не пътуват в други области, за да получат медицинска помощ.

Малко оптимизъм от икономистите

Повечето региони в страната все пак се възстановяват от кризата, макар и мъчително. Най-много хора търсят работа в София, Пловдив, Стара Загора и Шумен заради добре работещия бизнес в тези региони.