Причината е, че според министър Владислав Горанов има сериозни разминавания в информацията за парите. В изпратено от него писмо се казва, че пред депутатите управителят на касата Камен Плочев твърди, че има над 130 милиона лева просрочени задължения към европейски фондове. В официалните отчети на касата обаче цифрата е съвсем различна - едва около 7 милиона лева.

Откъде идва разликата от 126 милиона не е ясно. Затова Горанов предлага да се направи инспекция. Не било ясно защо въобще има просрочени задължения, след като парите можели да бъдат изплатени през януари. Заради тези проблеми министърът дори съветва да не се подписва важния Национален рамков договор с Лекарския и Зъболекарския съюз.

Големият скандал НЗОК изригна миналата седмица, когато здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на шефа на касата проф. Плочев заради това, че е поискал преразглеждане на бюджета на НЗОК, без да го е уведомил. Допълнителните пари били необходими за задължения към чужди здравни каси.

Вчера финансовият министър е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на Националната здравноосигурителна каса. Това е станало с писмо, изпратено до Здравната каса и министъра на здравеопазването.

"Надявам се на бърза информация от страна на Надзорния съвет на НЗОК, който имам информация, че ще бъде свикан утре", коментира пред Националното радио председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.

"Признавам, че от изнесените данни от проф. Камен Плочев и от Надзорния съвет на Касата аз достоверно мнение за параметрите на тези задължения не успях да си изградя. Виждам, че объркване има и у самия министър Горанов, затова очаквам официалното становище на Надзорния съвет. Не съм привърженик на конспиративните теории, но започвам да мисля, че някой подведе проф.Плочев", каза тя.

По думите й някой се опитва да събори подписването на Националния рамков договор.