Според общоприетата теория на Айнщайн скоростта на светлината във вакуум е непроменлива физична константа и максималната възможна скорост на всичко в космоса е 299 792,458 километра в секунда.

Екип от учени твърди, че непосредствено след Големия взрив светлината е пътувала много по-бързо спрямо сегашната си скорост.

В близко бъдеще тази нова теория ще бъде проверена и ако се окаже вярна, ще промени напълно представите ни за Вселената, пише в. The Independent.

Учените ще проверят теорията на Айнщайн, измервайки точния спектър на реликтовото излъчване - микровълновото лъчение, идващо от всички посоки на небесната сфера.

Ако някога светлината е пътувала по-бързо от сега, спектърът на реликтовото излъчване ще има много точно измерение - 0.96478. Последното измерване, направено през 2015 година от космическия сателит Planck на ЕКА, е установило приблизителна стойност от 0.968 - цифра изключително близка до тази на новата теория.

"Много скоро ние ще успеем да тестваме своята теория и ако тя бъде доказана, това ще означава, че познатите ни физични закони не винаги са били такива, каквито са сега", споделя създателят на новата теория професор Жоао Магейжо.