Това съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от Ройтерс, ТАСС и БТА.

"Съгласието за признаване на вина, което беше подписано от ответника, потвърждава, че той се признава за виновен", се посочва в съобщението на министерството.

Петреъс може да бъде осъден на общо осем години затвор и глоба от 100 000 долара за изтичане на документи, възпрепятстване на правосъдието и злоупотреба със служебно положение, се казва в споразумението за признаването му за виновен. В замяна на това САЩ няма да повдигат на Петреъс други обвинения.

През ноември 2012 г. генерал Петреъс беше принуден да подаде оставка от поста на шеф на ЦРУ след като стана публично известно, че е имал извънбрачна връзка с журналистката Пола Бродуел, написала биографична книга за него. Самата Бродуел е о.з. подполковник от американската армия, прослужила 15 години и работила като военен аналитик.

В хода на разследването на министерството на правосъдието в компютъра й беше открита значителен обем секретна информация. Следователите смятат, че Петреъс е предоставил на любовницата си достъп до електронната си поща в ЦРУ и е предал секретна информация. Бившият шеф на ЦРУ има докторска степен от престижния Принстънски университет, както и много публикации по въпроси на международните отношения, военните стратегии и националната сигурност. Известно време е преподавал във Военната академи на САЩ. Понастоящем изнася платени лекции и е партньор в голямата инвестиционна компания "Колбърг Кравис Робъртс".