Това пише "Сега", пояснявайки, че шпионският софтуер, който пробива мобилни устройства, е купен с обществена поръчка. Информация за нея е качена на сайта на дирекцията.

Не е ясно за какво точно ГДБОП ще използва новия си софтуер - дали той ще се прилага само към мобилни устройства, иззети като веществени доказателства, или пък целта е събиране на информация чрез отдалечен достъп.

Във втория случай на ГДБОП със сигурност ще й трябва разрешение за прилагане на СРС. По закон то се дава от съда. Няма гаранция обаче, че няма да се ползва и без съд.

Купената програма има множество функции, става ясно от документацията. Сред тях са "извличане, визуализиране и анализ на получени и изпратени имейли, получени и изпратени съобщения от популярни приложения за незабавни съобщения като "Вайбър", "Скайп", "УатсАп", "Фейсбук Месинджър", "Уичат", "Лайн", "КакаоТолк", "Кик Месинджър" и др."

Софтуерът може да извлича SMS-и и MMS-и. Сред другите функции са показване и анализиране на записаните контакти, четене и клониране на СИМ карти и карти памет, анализиране на налични графични, видео, музикални, текстови и таблични файлове, както и анализиране на лог файлове.

В документацията е посочено, че софтуерът трябва да може да анализира над 10 хиляди разновидности на мобилни устройства. Тук са включени - мобилни телефони, таблети, модеми, сателитни навигационни устройства (GPS), преносими музикални плейъри.

Търгът е обявен в началото на годината и е приключен преди десетина дни. За продукта са платени близо 18 хил. лв. без ДДС.

Пълният текст на информацията е публикуван тук