69-годишният Бонев бе приет в пловдивската УМБАЛ "Свети Георги" с остър миокарден инфаркт. За да го оперира в град под тепетата специално пристигна директорът на столичната болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев. Интервенцията, при която на Зума са поставени два байпаса и помпа на сърцето, продължи над 5 часа.

От кардиохирургията на Университетската болница в Пловдив съобщиха, че
нощта за Христо Бонев е преминала спокойно и без проблеми. Следващите два дни сърцето му ще работи с помощта на специалната помпа, докато премине критичният момент.

Засега лекарите не се ангажират със срокове, нито с гаранции, защото все още има опасност за живота му.

"Зума е бил на прага на смъртта. Имал е голям късмет, че е откаран навреме в болница и е бил диагностициран правилно. Истинско чудо е, че е успял да оживее след този тежък инфаркт", каза пред "24 часа" проф. Генчо Начев. Той обясни, че е успял да изчисти 10 см съсирек от запушената сърдечна артерия на футболната легенда.

По думите на проф. Начев все още сърцето на Христо Бонев е слабо, но ако възстановяването му протече без проблеми, помпата ще бъде свалена до два дни.

Според съпругата на Зума, вчера призори той се почувствал зле, имал болки в сърдечната област и изтръпване на ръката. Веднага бил откаран в болница и приет в отделението по инвазивна кардиология. Лекарите там проследили състоянието на коронарните съдове и установили, че една от артериите към сърцето е запушена, а другата е с висок процент на стесняване.

В отделението разбрали, че се налага спешна операция. Опитали да изтеглят съсирената кръв от артерията и донякъде успели. Но състоянието на пациента не позволявало по-нататъшни манипулации. Затова и бил повикан проф. Генчо Начев.