На 10 април мечката нападнала обора с 34 овце на 78-годишния Атанас Стойков в местността "Лопуха", която е на няколко километра от Чепеларе. Помещението било обезопасено с електропастир, който спасил овцете.

Ден по-късно обаче дивото животно се върнало, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите, цитирани от "Труд". Този път мечката успяла да строши няколко дъски, една от които паднала върху електропастира и прекъснала тока по жицата му.

В обора Атанас Стойков и съпругата му открили една убита овца, а труповете на други две били намерени на 2,5 км от селскостопанската постройка. Още 10 овце от стадото са изчезнали. Предполага се, че са изядени от мечката и вълци, чиито следи също са много в района.

Експертите от РИОСВ-Смолян са измерили следите от мечката - дължината на задната лапа е 24 см. Това отговаряло на 250-килограмово 5-годишно животно.

Електропастирът е възстановен, а от групата за бързо реагиране на РИОСВ - Смолян са монтирали в района два фотокапана и шест стъпкови капани за улов на мечки.

След мечите атаки обаче 78-годишният Атанас Стайков е получил масиран инфаркт и в понеделник е откаран в болницата в Смолян.

Пациентът е в тежко състояние с масивен инфаркт. Той е в усложнен кардиологичен шок, полагат се усилия за извеждане от критичното му състояние”, съобщиха от кардиологията на МБАЛ - Смолян, цитирани от "24 часа".

Дано да оцелее. Не си струва да си отиде заради стреса от тези мечки”, казва комшията му по имот Секул Пашов. Вчера 56-годишният съсед отговаряше за оставените на паша овце, докато се разбере какво е състоянието на бай Атанас.


В родопско село раздават спрейове срещу мечки

Сигнал за нападение от мечка в село Кожари, община Борино, е проверен от "Групата за бързо реагиране" към РИОСВ-Смолян. Установени са щети на дървена постройка, разрушено е барбекю - камина. Те се намират в имот на 1.5 км от село Кожари, собственост на 73-годишен мъж.

Нападението е извършено в събота около 9 ч. и възрастният мъж е видял мечката, която напуска имота. Екоекспертите са разговаряли с хора от селото и са разяснили правилата на поведение при среща с мечка.

Ще бъдат раздадени безплатно спрейове за индивидуална защита от мечки.