В Демократическата партия първичните избори в Индиана изненадващо спечели Бърни Сандърс. Според данни, съобщени от АП, той е получил 53% от гласовете срещу 47 на сто за Хилъри Клинтън.

Още след затварянето на последните избирателни секции в индустриалния щат американски телевизии обявиха Тръмп за победител в надпреварата със сенатора пред сенатора от Тексас Круз и губернатора на Охайо Джон Кейсик, съобщи АФП.

Тръмп води с 53,1% от гласовете, докато Круз е получил 36,6 процента. Следва ги Кейсик със 7,6 на сто. Това съобщи Си Ен Ен на основата на преброени 82 процента от бюлетините.

Освен това Тръмп печели на своя страна почти всичките 57 републикански делегати от Индиана за националната конвенция на партията през юли.

Победата му е и горчиво поражение за щаба на Круз, който възлагаше много надежди на вчерашните избори.

"Загасете светлините, празникът свърши - коментира Би Би Си. - Тед Круз и движението "Никога Тръмп" хвърлиха всичко, което имат, против Доналд Тръмп в Индиана и то не беше достатъчно. Не беше дори малко достатъчно."

"Те изразходваха над един милион долара повече от него. Круз практически се пресели за две седмици в щата. Той посочи Карли Фиорина като своя партньорка. Нищо не сработи."

Сенаторът Круз, който беше основен съперник на Тръмп, обяви късно снощи, че се оттегля от надпреварата.

"С огромно съжаление трябва да заявя, че прекратявам кампанията си", заяви Круз пред свои привърженици в Индианаполис, цитиран от Ройтерс. "Ние дадохме всичко от себе си, но избирателите предпочетоха друг път", добави сенаторът, който подчерта, че гледа с оптимизъм на бъдещето на страната.

Джон Кейсик обаче остава в борбата, независимо, че практически няма шансове.

"Ние ще печелим пак и ще печелим пак много", заяви в Ню Йорк тържествуващият милиардер, който не пропусна и лайтмотива на популистката си кампания: "Ще възвърна величието на Америка".

В една забелязана от всички промяна в тона Тръмп се показа като благороден победител. Той призна, че Круз е "адски съперник", твърд и умен, и че има голямо бъдеще.

Но този спортсменски жест само подсети наблюдателите, че милиардерът доскоро наричаше конкурента си предимно "Лъжещия Тед", а буквално часове по-рано смайващо заяви, че бащата на Круз бил свързан с убийството на президента Кенеди през 1963 г.

Председателят на Националния комитет на Републиканската партия Райнс Прибъс заяви, че след отпадането на Круз вече Тръмп е вероятната номинация на партията за кандидат-президент на САЩ.

"Сега трябва да се обединим и да се съсредоточим върху разгромяването на Хилари Клинтън", написа Прибъс в Туитър.

Републиканската партия е дълбоко разделена по кандидатурата на Тръмп, като някои видни републиканци заявяват, че никога няма да подкрепят милиардера бизнесмен и политически новак, отбелязва ДПА.

Наблюдателите в САЩ имат своите обяснения за резултата в Демократическата партия, но и не смятат, че той може да е решаващ.

"Сандърс се отърси от серия понесени поражения - пише "Ню Йорк таймс" - и удържа победа в Индиана срещу Хилари Клинтън, която до голяма степен вдигна ръце от щата, след като социологически проучвания показаха, че и без това няма да пожъне успех сред предимно белия електорат."

"В Индиана - голям индустриален щат, засегнат тежко от промените в световната икономика, Тръмп и Сандърс триумфираха, благодарение на своите популистки послания срещу свободната търговия и благодарение на това, че канализираха страстите на гласоподаватели, които са недоверчиви към политическата и икономическата система в страната", коментира "Вашингтон пост".

Успехът на Сандърс обаче не променя цялостния ход на състезанието при демократите, където везните са силно наклонени в полза на бившия държавен секретар на САЩ.

Кой докъде стигна

По повод изборите в Индиана АФП представя справка (цитирана от БТА) за спечелените досега позиции от претендентите за президентската номинация при демократите и републиканците.

Демократическа партия

След 44 първични избори и партийни събрания, организирани от 1 февруари досега, води Хилъри Клинтън.

Тя спечели в 25 американски щата и територии и има 2217 делегати, от които 513 т. нар. суперделегати. За номинация са й необходими  2383 делегати.

Бърни Сандърс победи в 19 щата, както и в допитването на демократите, живеещи в чужбина. Дотук той разчита на 1143 делегати, от които 41 суперделегати.

Суперделегатите, присъщи само на ДП, са 700 на брой. Това са демократи - губернатори на щати, конгресмени, изтъкнати членове на партията като Барак Обама и Бил Клинтън, като и над 400 членове на Националния демократичен комитет. Те не се избират, а биват уговаряни от претендентите.

Републиканска партия

Доналд Тръмп печели в избори или в партийни събрания в 28 щата и територии, от общо 41, в които кампанията на републиканците вече отмина. Дотук е получил 1053 делегати, а за номинация му трябват 1237.

Тед Круз, който се отказа нощес, спечели 572 делегати и победи в 9 щата, включително Тексас, откъдето е сенатор.

Джон Кейсик има 156 делегати и победа само в щата Охайо, на който е губернатор.

В 6 щата и територии РП излъчва делегатите си без първични избори и партийни събрания.