Според телевизия Ен Ди Ти Ви компанията Върджин Хиперлуп уан (Virgin Hyperloop One) е подписала с правителството на щата Махаращра предварително споразумение за разработването на такава система  в град Пуна, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

Маршрутът Пуна-Мумбай е идеален първи коридор, който да стане част от такава национална мрежа, каза Брансън.

Според телевизията разработчиците предполагат, че специалната скоростна връзка ще позволи да се намали времето за пътуване между Пуна и Мумбай (около 140 км) от сегашните над три часа до 15-20 минути. Демонстрационното трасе може да е готово 2-3 години след подписването на окончателното споразумение. Системата ще може да заработи изцяло още след 5-7 години.

Проектът за вакуумен влак Хиперлуп е предложен през 2013 година от американския инженер и бизнесмен, основателя на Спейс Екс (Space X) и Тесла (Tesla), Илон Мъск.

Идеята му е в тръби над повърхността на земята, в които въздухът е много разреден, през известни интервали и скорост до 1220 километра в час, да се движат капсули с пътници и товари. Капсулата няма да се докосва до стената на тръбата благодарение на ефекта на въздушната възглавница.

Хиперлуп е открита концепция, към чиято практическо изпълнение може да се присъедини всеки.

Брансън стана инвеститор в компанията Върджин Хиперлуп уан (Virgin Hyperloop One), която се опитва да осъществи този проект.