Френският президент Еманюел Макрон и индийският премиер Нарендра Моди откриха в Делхи първата среща на върха на междуправителствена организация за насърчаване на по-активното използване на слънчевата енергия, съобщиха ДПА и БТА.

На инициативата Международен слънчев алианс, която има амбицията да помогне на богатите на слънце страни по света да използват този ресурс за произвеждане на електроенергия на достъпни цени, бе дадено начало на 30 ноември 2015 г. в кулоарите на Парижката конференция по климатичните промени.

Организацията си поставя за цел да мобилизира един трилион долара за произвеждането на един трилион вата слънчева енергия до 2030 г. в страните между Тропика на Рака и Тропика на Козирога.

Между 20 и 50 процента от населението на тези държави няма достъп до електричество, отбеляза Франс прес.

Досега 61 страни са подписали договора, а други 32 вече са го ратифицирали.

В реч на откриването на днешната среща на върха, в която участват държавните глави на 24 страни, Макрон заяви, че френската агенция за международно развитие обещава да даде до 2022 г. още 700 милиона евро за каузата.

С това общият ангажимент на Париж от създаването на организацията става един милиард евро, тъй като вече бяха инвестирани 300 милиона.

Нарендра Моди посочи, че е необходимо да се инвестира в по-добри и по-достъпни соларни технологии, да се отпуснат средства за проекти и да се облекчат регулаторните механизми.