Той обясни, че пациентките с онкологични заболявания ще преминават през предварителна онкологична комисия за определяне на агресивността на тумора.

Жените с карцином ще могат да ползват платени от държавата ин витро процедури до 35-годишна възраст, предвиждат промените. Промените предвиждат и ин витро процедури за двойки с моногенно генетично заболяване или доказана балансирана хромозомна мутация при поне един от партньорите.

Променят се и изискванията към клиниките, които искат да работят с фонда, засягащи постигнатата успеваемост на бременности и брой раждания. Комисията, която обсъжда заявленията за ин витро процедури, ще заседава поне веднъж в месеца.

Всички предложени промени ще наложат да се увеличи бюджетът на фонда, който в момента е 12 млн.лв. Предвижда се с новите процедури да са необходими още 9 млн.лв.

Проектът на промените в правилника за дейността на Център "Фонд за асистирана репродукция" е публикуван на интернет страницата на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане. Очаква се промените да влязат в сила от началото на следващата година.