По-рано днес Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искания за сваляне на депутатската защита на тримата, за да могат делата срещу тях да продължат и да бъдат съдени.

"Надявам се прокуратурата по-най бързия възможен начин или да прекрати разследването, или да внесе обвинение в съда, за да мога да докажа невинността си", каза народният представител от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев, цитиран от „Фокус“.

Сам върнах имунитета си още в понеделник, така че няма какво да връщам в момента“, каза още той и уточни, че го е направил на основание искането на главния прокурор при предишния парламент.

Добрев е обвинен в умишлена безстопанственост, от която е настъпила щета за НЕК в размер на 4 561 697, 27 евро.

"Ще си дам имунитета, правила съм го и преди", каза и депутатката от „БСП за България“ проф. Светла Бъчварова - Пиралкова.

Тя обясни, че не си е дала имунитета досега, защото конституционно това не е било възможно - първо главният прокурор трябва да внесе искане.

„Както виждате и Делян Добрев върви по същата процедура“, подчерта Бъчварова- Пиралкова.

Миналата година прокуратурата внесе в съда обвинение срещу нея заради това, че през 2009 г., като председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия, е сключила неизгодна сделка с "Литекс Комерс" АД, представлявано от Гриша Ганчев, от която е произлязла значителна вреда - в размер на 1 326 671,36 лв.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък коментира лаконично искането на Цацаров:

"Не е натиск, а процедура".

Той уточни, че в 14 часа ще даде сам имунитета си, цитира го "24 часа".

Миналата седмица обаче бизнесменът каза, че би си дал имунитета веднага, стига да бъде намерено дори и едно доказателство срещу него.

Той е подсъдим по две обвинения. Първото е за изнудване на наемател на пицария във Варна, а второто - за нанасяне на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов.

Тъй като беше избран за депутат, преди дни Варненският окръжен съд прекрати делото и то бе изпратено по компетентност на Софийски градски съд.