Пред журналисти той уточни, че до десет дни ще приключи проверката на прокуратурата, която ще изясни срещу точно колко от депутатите в 43-я парламент има наказателни производства, съобщиха БТА и "Фокус".

"За двама депутати мисля, че се знае със сигурност, освен всичко друго мисля, че ще се стигне до искания, свързани с не по-малко от 5 народни представители", обясни главният прокурор преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

На въпрос дали броят на депутатите чийто имунитет ще бъде поискан е 7, Сотир Цацаров каза:

Не, не мога да го уточня. В момента тече проверка, ако аз ви закова една цифра най-вероятно ще ме попитате след два дни, защо депутатите са по-малко или повече. Нека да не избързваме. Исканията ще бъдат направени едновременно, аз няма да ги правя избирателно по лица, по дела, по време и т.н. Те ще бъдат правени заедно за всички, за които са налице такива предпоставки по закон".

Той добави, че престъпленията, за които депутати са разследвани, са от различно естество, в това число и данъчни.

Преди десет дни главният прокурор обяви, че след като заработи НС, ще поиска сваляне на имунитетите на Цветан Цветанов и Волен Сидеров, както и защитата на Сергей Станишев, който сега е евродепутат. Процедурата по сваляне на имунитета на бившия червен лидер обаче е по-сложна. Срещу него е повдигнато обвинение за загубени 7 секретни документа на ДАНС, МВР и МО, докато беше премиер, и делото се точи от години.

Цветан Цветанов вече сам официално поиска свалянето на имунитета си. Преди два дни той обяви, че е внесъл в деловодството на Народното събрание писмо за това. Срещу него се водят три дела.

Днес Цацаров каза, че е получил писмото от Цветанов, но напомни за пореден път, че има ред, по който това става.