По-рано днес от държавното обвинение обявиха, че в парламента е внесено искане за сваляне депутатската защита на Добрев, за да може да бъде обвинен в умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК в размер на над 4,5 млн. евро, докато беше енергиен министър.

Малко по-късно от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че Добрев ще внесе в деловодството на Народното събрание заявление, с което изразява доброволното си съгласие да бъде снет депутатският му имунитет.

Това ще стане в 16 часа, веднага след което Добрев ще направи кратко изявление пред медиите.

Само преди дни, той стана един от вносителите от ГЕРБ за създаване на анкетна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства около проекта за АЕЦ "Белене", довел да ощетяване на държавата в огромни размери.

Нови обвинения

С искането на имунитета на Делян Добрев кръгът на лицата, които ще бъдат обвинени по случая с АЕЦ "Белене", не се затваря, заяви междувременно на брифинг Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор, предаде БТА.

Тя не уточни дали следващите обвинени ще са с ранг на министър, но поясни, че става дума за длъжностни лица. Миналата седмица обвинение беше повдигнато на друг бивш енергиен министър - Петър Димитров, а преди него бяха обвинение двама бивши шефове на НЕК.
 
По повод обвинението срещу Добрев Арнаудова подчерта, че има множество свидетели и документи, които доказват, че въпросната сума е платена. Тя уточни, че с тези доказателства разследващите са разполагали, още преди да бъдат повдигнати обвиненията на Димитров и другите двама. Изготвена е и икономическа експертиза.

"Държавната политика в областта на енергетика се контролира от министъра. Той е бил информиран, че продължават плащания по вече прекратен проект. НЕК е информирала Добрев и дори му е предлагала варианти за прекратяване на въпросния договор", каза още говорителката на Сотир Цацаров.