Отстранени от поста след импийчмънт от парламента

Бразилия - Избраната през 2010 г. президентка Дилма Русеф бе отстранена от поста на 31 август миналата година от над две трети от сенаторите, които я смятат за отговорна за прикриване на реалните данни за финансовото състояние на страната.

 Венецуела - президентът Карлос Андрес Перес, обвинен в злоупотреби и незаконно обогатяване, е отстранен от длъжност през май 1993 г., а на 31 август същата година отстраняването му е потвърдено от Конгреса.
- Настоящият президент Николас Мадуро е заплашен от възможен референдум за отстраняването му по настояване на опозицията на фона на народното недоволство, но процедурата беше замразена от изборните власти.

 Еквадор - Абдала Букарам, обвинен в присвояване на държавни средства, е отстранен на 6 февруари 1997 г. за "физическа и психическа неспособност", шест месеца след встъпването му в длъжност.
- През 2005 г., в разгара на народен бунт, парламентът отстранява от поста президента Лусио Гутиерес, обвинен, че е назначил свои близки във Върховния съд.

Перу - Алберто Фухимори е свален на 21 ноември 2000 г. за "трайна морална неспособност" и напуска Перу. След като е екстрадиран в Чили, той е осъден на 25 години затвор за поръчване на убийства на цивилни, а после за корупция.

Индонезия - Абдурахман Уахид, обвинен в некомпетентност и корупция, е отстранен от длъжност от парламента на 23 юли 2001 г.

Литва - Роландас Паксас е отстранен от поста на 6 април 2004 г. за "тежко нарушаване на конституцията". Той е обвинен, че е дал литовско гражданство на бизнесмен от руски произход, който бил основният му спонсор. Паксас няма право да се кандидатира на избори в страната си, но през 2009 г. беше избран за евродепутат.

Принудени да подадат оставка

Бразилия - Обвинен в корупция, президентът Фернандо Колор де Мельо подава оставка на 29 декември 1992 г., след като Сенатът започва процедура за отстраняването му.

Израел - След дело за укриване на данъци и корупция през юли 2000 г. президентът Езер Вайцман подава оставка, предпочитайки да се оттегли сам, преди да бъде подложен на процедура за отстраняване.
- През юни 2007 г. президентът Моше Кацав, замесен в сексскандал, подава оставка след съдебно споразумение, което му позволява да избегне затвора. През 2011 г. обаче е осъден и лежи в затвора до декември 2016 г.

Германия - Президентът Кристиан Вулф беше принуден да подаде оставка през февруари 2012 г., след като имунитетът му беше снет. Обвинен е в корупция, впоследствие оневинен.

Гватемала - Ото Перес, обвинен, че е ръководил корупционна схема в метниците, е лишен от имунитет с вот в парламента на 1 септември 2015 г. Рискувайки да бъде отстранен, той подава оставка два дни след това, след което е задържан.

Незавършени процедури

И други държавни глави са ставали обект на процедура за импийчмънт, но без те да завършат - като Борис Елцин в Русия (1999 г.), Луис Гонсалес Макчи, Парагвай (2003 г.), Но Му-хен в Южна Корея (2004) и Хери Ражаонаримампианина в Мадагаскар (2015).

В САЩ на два пъти Камарата на представителите гласува за повдигане на обвинения с цел импийчмънт на президент - за Андрю Джаксън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1999 г. И двамата са оправдани от Сената. През 1974 г.

Камарата започва подготовка за повдигане на обвинения срещу Ричард Никсън, но процедурата е прекратена след оставката му.