Белият дом проучва слабо известни етични правила като възможен способ за подкопаване на разследването за връзки между екипа на президента Доналд Тръмп преди изборите в САЩ през ноември и Русия, предаде БТА, цитирайки Ройтерс, която се позова на два добре осведомени източника.

По-рано Тръмп заяви, че назначаването на бившия директор на ФБР Робърт Мълър от заместник-главния прокурор и заместник-министър на правосъдието Род Розенстайн за специален прокурор, който да води разследването, "вреди ужасно на нашата страна".

Броени часове след като Мълър се зае със своята задача в сряда, Белият дом е започнал преглед на Кодекса на федералните регулации, който ограничава новонаети от правителството юристи да разследват през следващата една година клиенти на фирмата, за която са работили.

С указ от януари Тръмп удължи този период до две години. Бившата правна кантора на Мълър - Уилмър Хейл (WilmerHale) представлява зетя на президента Джаред Къшнър, който се е срещнал с главния изпълнителен директор на руска банка през декември, и бившия мениджър на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт, който е обект на федерално разследване, отбелязва Ройтерс.

Според юристи министерството на правосъдието може да направи изключение за Мълър, тъй като той не е представлявал директно Къшнър или Манафорт във фирмата, в която е работил.

Правните експерти от Белия дом провеждат тайни консултации и съвещания по въпроса за евентуалното започване на процедура по импийчмънт срещу президента на САЩ, обяви американската телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС.

Според два източника тези консултации са започнали миналата седмица. Белият дом отказа коментар на тази информация.

Си Ен Ен каза още, че администрацията на предишния президент на САЩ Барак Обама е разполагала с данни, че Русия възнамерява да използва Майкъл Флин, за да влияе на Тръмп.

Генералът от запаса бе принуден да подаде бързо оставка през февруари като съветник на американския президент по въпросите на националната сигурност заради нерегламентирани контакти с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк.

Според американското списание "Политико", което се позовава на свои източници от Белия дом, Тръмп смятал отстраняването на Флин за грешка, предаде още ТАСС.