За да бъде валиден импийчмънта, за него трябваше да гласуват минимум 54 сенатори или 75% от тях.

Мишел Темер, досега вицепрезидент, встъпи официално в длъжност като президент на Бразилия, предаде БТА.

Бразилският Сенат разреши на Дилма Русеф да работи в държавни учреждения след импийчмънта.

Сенатът гласува отделно дали да лиши Русеф от правото да заема държавни и обществени постове за срок от 8 години, както предвижда Конституцията на страната. Сенаторите решиха да не прилагат тази мярка спрямо бившата президентка.

Отстранената от длъжност бразилска президентка Дилма Русеф остро отвърна на сенаторите, гласували за импийчмънта й, предаде Асошиейтед прес.

В Туирът Русеф написа: "Днес е денят, в който 61 мъже, много от тях обвинени и корумпирани, хвърлиха на боклука гласовете на 54 милиона бразилци".

Бившата президентка на Бразилия ще обжалва във Върховния съд гласувания й днес в Сената импийчмънт, съобщи пред журналисти адвокатът й и бивш главен прокурор Жозе Едуарду Кардозу, предаде Ройтерс.

Русеф призова своите последователи да се борят срещу решението за нейния импийчмънт, предаде ТАСС.

„Обръщам се към тези, които гласуваха за мен на изборите да не се отказват от борбата. Предлагам на всички да се борят за възстановяването на демокрацията“, заяви тя, определяйки импийчмънта си за държавен преврат.

„Това решение ще влезе в историята като една от най-големите несправедливости. Ние ще обжалваме това на всички възможни инстанции“, отбеляза тя.

Виж снимки >>

Процесът за импийчмънт на Русеф започна в края на миналата година. Обвиненията срещу нея са заради нарушаване на бюджетните закони. През май тази година Сенатът реши с 55 срещу 22 гласа да я отстрани от поста за срок от най-много 180 дни, докато бъде подготвен процесът срещу нея.

Тържествена церемония

След решението за окончателното й отстраняване, бившият вицепрезидент и изпълняващ длъжността президент Мишел Темер ще остане на власт до края на мандата на Русеф, който изтича през 2018 година.

Темер встъпи в длъжност на тържествена церемония в заседателната зала на Федералния сенат (горната камара на бразилския парламент).

"Обявявам встъпването в длъжност на президента на Федерална република Бразилия Мишел Темер за периода от 31 август 2016 г. до 31 декември 2018 г.", заяви на председателят на Сената Ренан Калейрос, цитиран от ТАСС.

След това новият президент беше обграден от свои привърженици, които опитаха да се снимат с него.

Очаква се 75-годишният Темер да участва в Китай в срещата на високо равнище на най-големите световни икономики Г-20.

Темер разкритикува изявлението на Дилма Русеф, че импийчмънтът срещу нея е държавен преврат. Той каза това на първото си заседание с министрите като президент, предаде ТАСС.

"Сега ще трябва да оспорваме тезата за преврата. Кой е пучистът в случая? Пучистът е този, който предлага да не следваме конституцията. И това не сме ние", каза Темер.

Той произнесе и първото си тв обръщение като президент, подчертавайки, че в страната е време за обединение. Мишел Темер се зарече да работи за спасяване на икономиката, която е в рецесия.

Безредици, недоволство, отзвук

Сблъсъци между привържениците на отстранения от длъжност президент на Бразилия Дилма Русеф и полицията са избухнали в Сао Пауло, предадоха ТАСС и "Фокус".

Местните медии публикуват кадри, на които се вижда как група хора с маски разбива сградата на банка.

Протестиращите са замеряли с камъни полицаите и са скандирали против новия президент на страната Мишел Темер. Полицията е използвала шокови гранати и сълзотворен газ.

Акциите на последователите на Русеф имаше в последните дни из цяла Бразилия.

Венецуела заяви, че замразява отношенията си с Бразилия след отстраняването на Дилма Русеф от поста.

Президентът на друга латиноамериканска страна - Еквадор, Рафаел Кореа отзова завеждащия посолството в Бразилия, предаде агенция "Фокус".

Кореа определи импийчмънта на Русеф като „предателство и злоупотреба с власт“ и отбеляза, че събитията в Бразилия „напомнят на най-тъмните часове“ на Латинска Америка. „Ние никога няма да признаем това действие“, подчерта той.

Посланикът на Еквадор в Бразилия бе отзован още през май, след като Русеф бе временно отстранена от президентския пост.

Своя посланик днес отзова и Боливия, а президентът й Ево Моралес, написа в Туитър:

"Осъждаме парламентарния преврат срещу бразилската демокрация. Ние сме с Дилма, (бившия президент) Лула (да Силва) и народа на Бразилия в този труден час".

В отговор бразилското правителство отзова "за консултации" ръководителите на дипломатическите си мисии във Венецуела, Боливия и Еквадор . Това съобщи външното министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.
 
САЩ са уверени, че силните двустранни отношения с Бразилия ще се запазят, заяви на пресконференция говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

Кърби смята, че демократичните институции в Бразилия са се придържали в действията си към бразилската конституционна рамка.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун благодари на Русеф за подкрепата, която е оказвала на организацията, и пожелава успех на приемника й Мишел Темер.