Заседанието на горната камара на федералния парламент се предава пряко от най-големите бразилски телевизии, радиостанции и интернет сайтове, съобщи БТА.

"Обявявам заседанието за открито", заяви председателят на Върховния федерален съд Рикардо Левандовски, който ръководи заседанието. Той припомни на сенаторите, че сега те се превръщат в съдии и трябва да оставят настрана "идеологическите си и партийни позиции", отбелязва Франс прес.

До 31 август сенаторите трябва да преценят дали 68-годишната бивша партизанка трябва да напусне президентския пост за манипулиране на държавния бюджет и подписване на декрети за разходи без съгласието на парламента.

От всичките 81 сенатори, които съдят Дилма Русеф, над половината са заподозрени в корупция или са разследвани, отбелязва АФП.

Опонентите на Русеф са убедени, че разполагат с повече от необходимите 54 гласа за свалянето на президентката. Според публикувано днес допитване на в. "Глобо" 51 сенатори са решени да отстранят Русеф, само 19 я подкрепят, а останалите 11 се колебаят, отбелязва Ройтерс.

Очаква се първите два дни от заседанието да са посветени на изслушвания на свидетели.

Процедурата за импийчмънт на държавния глава на Бразилия е организирана по подобие на съдебен процес, поради което речи пред сенаторите ще произнесат обвинението и защитата.

Русеф също ще вземе думата на заседанието, отбелязва ТАСС.