Това сочи проучване за тенденциите на имотния пазар през 2012 г., представени от една от агенциите в сектора, предаде БТА.

Георги Павлов, изпълнителен директор на компанията, посочи, че лошата енергийна ефективност увеличава разходите за жилището за период от 25 години с 43 хиляди лева. От компанията са изчислили, че за десет години икономията от разходи за отопление при добре избран имот би била 17 500 лева.
Експeртите препоръчват купувачите да се информират за качеството на строителството, изолацията на сградата, състоянието на дограмата и стъклопакета, дори и за това как се отопляват съседите. Според Павлов тези данни ще дадат почти 100 процента информация за бъдещите разходи на жилището.

Относно състоянието на пазара на недвижими имоти от агенцията очакват, спадът в цените на жилищата през тази година да намалее и дори окончателно да спре. В София спадът през миналата година е бил 1.76%, във Варна - 2.23%, в Бургас - 1.58 процента.

От агенцията посочват, че броят на сделките с жилища се увеличава, което според експертите се дължи на активната политика на банките и в новите продукти, които те предлагат.

За първи път отпреди началото на кризата, дори от бума на пазара на недвижими имоти, стават актуални парцели, на които може веднага да започне да се строи, отчитат от агенцията. Според експертите обаче трудно се стига до сделка, защото банките все още са внимателни при финансирането на строежи на ранен етап и повечето сделки стават с обезщетение.

Калоян Богданов, маркетинг мениджър на компанията, посочи, че купувачите на жилища се интересуват повече от качеството на сградата, отколкото от квартала, в който тя се намира.
През 2012 г. се е появила ясна конкуренция между кварталите, метрото е било и ще продължи да бъде основен фактор при избора на жилище, отбеляза той. Търсят се качествени имоти с бърз достъп до останалата част от града, в близост до големите вериги магазини, до детски градини и училища, допълни още Богданов.

От компанията съобщиха, че е засилено търсенето и предлагането на жилища под наем особено в столицата и големите градове. Спадовете на наемите са минимални, дори има леки покачвания, отбелязаха експертите.

Водеща причина за продажбата на имоти е спешната нужда от пари, сочи анализът на агенцията. Данните показват, че 15-20 процента от продавачите имат проблеми с изплащането на кредит, а над 20 процента от хората продават, за да купят следващ имот. Около 20 на сто от покупките на имоти са с цел инвестиция, посочват от агенцията и прогнозират, че през тази годината все повече хора ще инвестират парите си в недвижими имоти.

Кметът на София: Проблемът е наистина сериозен

По повод проучването столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира, че щом сметките за парно вече влияят при решенията за покупка на жилище, значи проблемът наистина е сериозен. По думите й утре се очакват предложения на експерти и специалисти за отношенията между „Топлофикация” и топлинните счетоводители, след изтичането на срока за проверките в дружеството.