В комитета влизат бившите депутати от НДСВ Станимир Илчев и Минчо Спасов, историкът проф. Андрей Пантев, акад. Георги Марков, бившият министър на земеделието Мехмед Дикме, Аспарух Панов и др., съобщи "Сега".

В Обръщение към българската общественост, разпространено до медиите, те обявиха, че започват обществена дискусия за възможния бъдещ принос на Симеон Втори за развитието на съвременна България, както и за обективна оценка на фактите от миналото. А в понеделник комитетът започва подписка в подкрепа на царя.

Минчо Спасов отрече инициативата да е увертюра към включването на Сакскобургготски в президентските избори догодина. Целта била по-скоро да се използват дипломатическите възможности и международните контакти на експремиера за развитието на страната.

От текста на обръщението обаче става ясно, че инициативата има за цел да ускори разрешаването на заплетения казус с връщането на царските имоти.

"Няма съмнение, че темата за наследствените имоти на Симеон II все някога ще има юридически финал. Вън от съмнение също така е, че каквито и да бъдат финалните резултати, те отново и отново ще се използват като повод за различни интерпретации и ще разпалват силни страсти", се казва във възванието.

Авторите намекват под формата на въпроси, че политически и олигархични кръгове готвят втора национализация на имотите и че някои от обектите вече са набелязани за приватизиране "в полза на онези, които са ги обитавали и ловуват в тях 45 години".