Средната прогноза, тъй като мнението за поскъпване бе категорична, бе за около 7 - 10%.

Това обаче до голяма степен се отнасяше за няколко региона- София, Варна, Пловдив и Бургас.  На тези пазари са регистрирани и най-много сделки през годината. Предвид различията в отделните региони, имаше прогнози за по-слаб ръст на цените във Варна и Бургас-някои прогнози сочеха 4-5% увеличение на годишна база.
 
Нека видим какво познаха и какво не брокерите през януари 2017 година. Първо, поскъпването на имотите надмина очакванията им. Средното увеличение за посочените региони е 12-14% на годишна база.

Очакванията им за Варна и Бургас също не се оправдаха-и в тези райони поскъпването доближи 10%. Единствено в по-малки градове като Стара Загора, Русе и Плевен поскъпването се ограничи в рамките на 4-5%.

Средната стойност на квадрат застроена площ в София прехвърли 1000 евро, а средната стойност на сделките в столицата достигнаха 93 000 евро, при 74-80 000 евро преди година.

Увеличиха се и сключените сделки за продажба на имоти. В София по неокончателни данни на Агенцията по вписванията има 7200 сделки. Най-скъпите софийски имоти не променят локацията си- Лозенец, Стрелбище и Гоце Делчев са другите райони с близки средни цени. Квартал Иван Вазов не е коментиран от брокерите, тъй като тук рядко излиза нещо за продажба.

Предлагането на имоти все още е по-голямо от търсенето. Има и неофициална статистика, че близо 24% от жилищния фонд стои празен и заключен. Причината е ясна-инвестицията в имот гарантира запазване на парите и увеличение на вложената сума с ръста на цените. Особено ако имотът е в престижен район, добре поддържана сграда и на реална цена.
 
Друга особеност на имотния пазар през 2017 бе свързана с промяна в състава на купувачите. навлизането на чужди капитали, което наблюдавахме през периода 2007-2008 година вече е минало. 

За 2017 година чуждите инвестиции в имоти в България паднаха с близо 84%. Нетните постъпления от инвестиции на чуждестранни компании и граждани в имоти в страната за първите десет месеца на годината са 9,7 млн. евро, при 60,4 млн. евро за същия период на миналата година, обявиха от БНБ. 

Руснаци, украинци и германци са трите групи чужденци, все още оставащи на нашия пазар. Българите обаче остават най-голямата група купувачи и тази тенденция ще се засилва.
 
Какво да очакваме през 2018 година?

Вариантите са два, коментират брокери. Първият, да продължи поскъпването на имотите, докато купувачите намаляват по чисто финансови причини. Особено ако лихвите тръгнат нагоре, както се очаква от много анализатори. Надуването на "балон" не може да продължи дълго и въпреки че някои очакват това да стане чак през 2019 година, не е изключено първите признаци да видим догодина.
 
Вторият вариант е поскъпването да продължи с умерени темпове-примерно 5-6% на годишна база и ипотечните кредити да останат достъпни за най-голямата група купувачи-български граждани между 35 и 40 години, с добра работа и доходи над средните за страната. В този случай годината ще премине спокойно, пазарът ще се движи нагоре, но няма да има нито балон, нито паника.

София и Варна остават регионите с най-високи цени и най-много сделки. Но столицата води по средна цена на квадрат, както и по средна цена на сделките. Преди кризата от 2008 година Варна водеше пред София по тези показатели.
Брокери съветват при покупка на имот догодина да се гледат няколко основни фактора. На първо място локация, като близостта на метрото става все по-важна в условията на автомобилни задръствания в София.

На второ място състоянието на сградата, кой е строител, кога е построена, спазени ли са противоземетръсните изисквания, как се поддържат общите части.
На трето място трябва да се оцени състоянието на конкретния имот и да се направи предварителна сметка от майстор колко ориентировъчно ще струва ремонта му. 
Разбира се, покупката на имот е индивидуално решение, но ако нещата се претеглят внимателно ,човек може да си спести куп неприятности след това.