Това се посочва в съобщение на пресцентъра на МРРБ във връзка с "твърдения и внушения в медиите, че "Държавата ще национализира 78 декара частни имоти зад плаж "Корал".

"Всички интерпретации по темата са спекулация, некоректно отношение и погрешно цитиране на думи, които министър Павлова не е произнасяла", заявиха от пресцентъра на министерството.

Оттам допълниха, че става въпрос за отчуждаване, а не за национализация.

Ден по-рано БНТ съобщи, че 78 декара частни имоти в района, ще бъдат отнети от собствениците им в полза на държавата, тъй като върху тях установено наличието на дюни. В репортажа на БНТ по темата беше цитирана министър Лиляна Павлова, че имотите "автоматично ще станат държавна собственост, без държавата да дължи обезщетение".

В днешното съобщение на пресцентъра на МРРБ се посочва, че става въпрос за отчуждаване по реда на Закона за устройство на черноморското крайбрежие и Закона за държавната собственост (ЗДС). В глава трета на ЗДС се посочва, че "части от имоти, могат да се отчуждават принудително за задоволяване на държавни нужди, които не могат да бъдат задоволени по друг начин, след предварително и равностойно обезщетение".

Става въпрос за земи, на които е планирано изграждане на ваканционни селища. Преди три години дирекцията за строителен контрол спира разрешителните за строеж зад плажа "Корал" заради липса на екооценки. След това проектът е замразен.

След новото картиране на района се оказва, че има дюни върху 78 дка частни имоти от общо 150 дка.

От появата на дюните най-засегната фирма "Ибердрола имобилариа", световен лидер в енергетиката. Тя закупува имотите през 2007 година, когато цените им в България са най-високи, за над 30 млн. евро от българската "Витатур инвест" с идеята да построи ваканционно селище с над 2500 къщи.

Големият печеливш от сделката тогава е българската фирма, купила терена от община Царево за 7 долара квадрата, а продала го десетократно по-скъпо.

Анкета: Ще успеем ли да спасим природата от бетона?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Лиляна Павлова срещу сдружение "Да запазим Корал"