Това показват данни на Асоциацията на българските села (АБС).

"Все повече се търсят къщи в селата, както и земеделска земя. Информацията, която имаме по места от кметове, различни хора, които са по селата и са членове на асоциацията, е че това са предимно чужденци от Великобритания, както беше при първия бум на търсенето на имоти по селата. Вече има и от Германия, Австрия. Като цяло при къщите няма проблем в намирането на имоти, тъй като има достатъчно предлагане, както и изоставени имоти“, коментира председателят на АБ Борислав Борисов пред "Фокус".

По думите му при търсенето на земеделска земя, площи за инвестиции и парцели ситуацията е по-различна.

"За разлика от преди 10 години, когато можеше спокойно за сравнително ниска сума да бъдат купени и земи, и парцели с инвестиционно предназначение, в момента ситуацията е сериозно по-различна т.е. пазарът на такъв тип бизнес имоти вече е силно ограничен, тъй като и родни инвеститори, и фермери през последните години изкупиха всички атрактивни имоти. Въпреки това, в сравнение със средните цени за Западна Европа, дори и инвестиционните имоти в селата все още са на много по-евтини от тези там“, обясни Борисов.

Продължава обаче да има постоянен силен интерес най-вече към земеделски земи и изоставени ферми.

Според Борисов там, където има села с подем, растеж и значително подобряване на качеството на живот, това се дължи на частните инвестиции.

"Въпреки че много години много хора говореха как трябва да има държавна политика за стимулиране на развитието на селските райони, то тези, които в момента са в добро състояние, предимно се дължи на частната инициатива. Не можем да отречем, че в някои региони за това много спомогна подобрената инфраструктура, нови пътища, магистрали, които са от основно значение за привличането на инвестициите, тъй като това е свързано с логистиката“, обясни председателят на АБС

Той изрази съжаление, че все още няма допълнителни механизми и стимули от страната на държавата, които да подкрепят тази частна инициатива.

Наплив от инвеститори в къщи и хотели в Разлог >>>


Завръщане в селата

Все повече хора се връщат в българските села през последните 5-6 години, сочат още данните на АБС.

"Темата за обезлюдяването на българските села беше актуална някъде до 2010 г. Тогава имаше една постоянно негативна тенденция на обезлюдяване на селата, особено в някои региони. През последните 5-6 години може да се каже, че вече имаме и позитивна тенденция, която е свързана и с възвръщането на доста хора към селата. Тук не става въпрос за хора, които са в пенсионна възраст, а такива в активна трудова възраст“, коментира Борислав Борисов.

По думите му това е свързано с увеличаването на различни инвестиции в селата и с това, че хората искат нов тип начин на живот, различен от този, който градовете предоставят.

"Има една засилена вътрешна потребност на все повече хора да избягат от големите и пренаселени градове и да се завърнат и към корените, и към традициите, и да живеят по-спокойно на село“, допълни Борисов.

Той обясни, че най-обезлюден е регионът на Северозападна България, както и части от Централна Стара планина. На места има и в Югоизточна България трайно обезлюдени села, но на практика броят им представлява един сравнително малък процент.

"Аз като председател на АБС  многократно съм акцентирал на това, че не трябва чак толкова негативно да се гледа по отношение на процеса на обезлюдяване“, добави Борисов и уточни, че това, че тези около 170-190 села през последните 10 г. са се обезлюдили е нормален процес и на места дори има оздравителен ефект.

Борисов отбеляза, че селата в област Пловдив напоследък се развиват доста добре. По думите му това е свързано с големите инвестиции в неземеделски дейности, в различни предприятия и услуги. На второ място той постави тези села от област София, а след тях в Ямбол, Стара Загора, Сливен, Русе, Благоевград и Пазарджик.