Това предупреди гръцкият министър на правосъдието Никос Параскевопулос, цитиран от "Шпигел" и в. "Сега".

През 2000 г. Върховният съд на Гърция се произнесе по дело, заведено от роднини на жертви на нацистки убийства, извършени в село Дистомо през 1944 г. Магистратите разпоредиха, че те трябва да получат обезщетения от Германия, а в изпълнение на решението гръцките власти могат да конфискуват или да наложат запор на германски имоти на територията на страната.

Преди това пък съд в Ливадия постанови, че наследниците на жертвите на нацистите трябва да получат обезщетение в размер на 28 млн. евро. Според гръцкото законодателство подобни съдебни разпоредби се изпълняват със санкцията на министъра на правосъдието, отбелязва сп. "Шпигел".

Досега предшествениците на Параскевопулос обаче бяха против, тъй като това щеше да доведе до проблеми с Берлин.
"Готов съм да подпиша решението", каза правосъдният министър. На въпрос кога ще се случи това, той отговаря: "Когато политическото време узрее".

Гръцкият премиер Алексис Ципрас настоява парламентарната комисия за проучване на нацистките военни престъпления в Гърция да започне работа отново.
"Новото гръцко правителство има за цел да пристъпи към тази тема с повишено внимание и отговорност", заяви той в реч пред парламента.

Парламентарната комисия беше създадена през 2012 г. и изготви доклад, според който Германия дължи на Гърция военни репарации в размер на 182 млрд. евро. Комисията прекрати работа след разпускането на предишния парламент преди вота в края на януари т.г. Германия обаче за пореден път категорично отхвърли исканията на Гърция за изплащане на репарации.

"Твърдо вярваме, че въпросът с репарациите и компенсациите е законово и политически разрешен", заяви говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт.

Берлин нееднократно е подчертавал, че въпросът с репарациите от Втората световна война е решен при преговорите след обединението на Германия през 1990 г.