Това каза в интервю за Дир.бг Георги Пейчев, който работи в бранша през последните десет години като мениджър в голяма агенция за недвижими имоти.

  - Какъв е хитът на пазара на имоти това лято?

- Хитът на пазара, както от началото на годината, така и през лятото, са жилищата тип "ново строителство“. Все по-голям интерес от страна на купувачите се наблюдава към жилищата в сгради от т.нар. "затворен тип жилищен комплекс". Хората искат да подобрят начина си на живот и много често започват от промяна на средата.

Затворените комплекси създават една различна микросреда и формират миниобщество, с което обитателите се идентифицират. Вече имаме клиенти, които търсят жилища единствено в подобен тип комплекси. Това обикновено са семейства с деца. При тях водещи са сигурността, пространството за децата и контролираният достъп.

Този тип клиенти държат на комплексните услуги – поддръжка на общите части и тревните площи, както и управлението на сградата. Сред останалите предимствата, които предлагат затворените комплекси са наличието на паркоместа, по-ниска плътност на застрояване и новоизградената инфраструктура.

-  Има ли поскъпване на жилищата? В какъв ценови диапазон се движат сделките?

- От началото на 2017 г. на пазара на недвижими имоти в София се наблюдава тенденция на стабилизиране на цените. Отклонения се наблюдават само в някои определени райони и варират между 2 и 4%.

В квартали като Манастирски ливади, Красно село, Кръстова вада и Люлин се наблюдава съвсем леко изменение на цените в посока повишение.

Без изменение са цените в Дружба, Овча купел и Студентски град.

Спад на цените има в Левски и Обеля. Затова не можем да обобщим, че в момента има тенденция на ръст, а по-скоро нивата се стабилизират.

- Цените на реално сключените сделки варират между 700 и 1000 евро/кв.м. Те разбира се зависят от местоположение, квартал, тип имот, тип строителство, състояние на имот и сграда. При луксозния сегмент цените на имотите достигат и до 1200-1500 евро/кв.м. за реално сключени сделки.

-  Кои са най-скъпите имоти на пазара?

- Пазарът на имоти е богат на разнообразни оферти. Като започнем от кварталите, минем през тип строителство, състояние на имотите, та чак до цена, на която се предлагат. В този смисъл, ако даден имот притежава някои от важните и съществени предимства, като престижен район, хубава гледка, но не на последен етаж, функционално разпределение на стаите и пространството, луксозно обзавеждане, той може да бъде продаден на цена, по-висока от средната за пазара. Но обосновано решение е тя да бъде по-висока с 20-30% от средната за района. Тук можем да говорим за луксозен сегмент имоти, в който се включват не само апартамент, а и къщи, по-голямата част разположени в подножието на Витоша. Районите с най-скъпи имоти са Идеален Център, Докторска градина, НДК бул. Витоша.

- Кои са най-търсените имоти - вид, големина, локация, цена?

- Най-търсени остават двустайните и тристайни жилища. Двустайните апартаменти обикновено са с площ от около 60-80 кв.м. При тристайните големината е около 90-120 кв.м.

Най-предпочитани са районите, които притежават предимства като добра локация, комуникативност, сигурност и спокойствие. Близостта до училища и детски градини е от ключово значение. Клиентите обръщат внимание на парковата среда и инфраструктурата около сградата.

В зависимост от района, типа строителство и състояние на жилището, цените за двустайните апартаментите варират средно от 50 000 до 85 000 евро, а за тристайните - от 90 000 до 130 000 евро.

Сред най-предпочитаните квартали са Централните части, Южни и Източни квартали на София. Все по-засилен интерес от купувачи се наблюдава към Младост, Витоша, Манастирски ливади и Кръстова вада.

- Какъв е профилът на купувача в момента и кой е най-активният в момента?

- Хората, които купуват имоти, са предимно на възраст между 20 и 55 години. Това са българи и чужденци, работещи за големи световни компании, в частния или държавния сектор. Голяма част от купувачите са млади семейства, които избират първо си жилище и такива, които вече имат няколко деца и искат по-голямо жилище. Клиентите ни са с различни професии – доктори, ИТ специалисти, спортисти, хора, занимаващи се със свободни професии, българи работещи в чужбина и др.

Несъмнено в момента активността на купувачите оказва сериозно влияние на пазара. Качествените имоти, предлагани на пазарни цени, се реализират бързо, в рамките на 1-2 месеца. Купувачите са добре ориентирани и бързо намират подходящия имот за себе си. Близо 60% от активните купувачи реализират сделка в рамките на 1 месец, а около 30% - между 1 и 3 месеца.

За благоприятното развитие на този пазар, важна роля играе и банковият сектор. Лихвите по кредитите за жилищни имоти са на рекордно ниски нива и това повиши достъпността на имотите. Малко над 50% от сделките ни са осъществени чрез банков кредит. Все пак не малка е и групата на хората, които използват изцяло лични средства за покупката - около 35%, както и на тези, които финансират едната част с банков кредит, а другата - с лични средства.

- Кой имот е рекордьорът на годината?

- В този динамичен пазар съм сигурен, че има много рекордьори. Но за мен и кантората, която ръководя, рекордьорът е един комплекс от затворен тип. Само за малко повече от година успяхме да реализираме и продадем близо 200 жилища в него. И това всъщност е доказателство, че интересът към подобен вид комплекси се засилва с всеки изминал месец.
В София има такива комплекси, но очаквам броят им сериозно да нарасне, тъй като апартаментите в тях се разпродават изключително бързо. 

Още за тенденциите и "подводните камъни" на пазара на имоти ще научите в продължение на интервюто в неделя.