По настояване на министър-председателя Бойко Борисов министърът на отбраната Николай Ненчев ще внесе предложение за решение, с което ще бъде отменено даденото съгласие за продажба на имот, предоставен за управление на Министерството на отбраната (МО). Това съобщи пресслужбата на кабинета.

Решението касае имот в София с отпаднала необходимост за МО и на Българската армия, чиято данъчна оценка надхвърля 500 000 лв. Имотът се намира в ж. к. "Младост 3" и представлява терен от 11,5 дка, застроен с 5 сгради с обща застроена площ 944 кв. м. Данъчната му оценка е 714 627,50 лв.

По предложение на премиера имотът би могъл да се предостави в собственост на Столична община за изграждането на парк, когато са преминали всички необходими за подобно решение законови процедури.

Сигналът за продажбата на имота беше подаден миналата седмица в социалните мрежи депутатът Георги Кадиев, който получил информация от брокер. Търгът е обявен в сайта на военното министерство, а имотът е от 11 декара, намира се в столичния район ”Младост”, а началната му цена е 791 000 лева.

Заради търга Кадиев изпрати въпрос до премиера в оставка Бойко Борисов. Той поиска да знае какви мерки ще предприеме министър-председателя, за да бъде спрян търга и пита дали държавата би преотстъпила безвъзмездно имота на Столична община за нуждите на район "Младост”.

Срещу министъра на отбраната Николай Ненчев вече са заведени две следствени дела - за ремонтите на Миг 29 в Полша и за доставка на униформи.