Междувременно главният прокурор е изпратил до СГП по компетентност постъпил във ВКП сигнал от главния архитект на Столична община Здравко Здравков относно разрешение за строителство на жилищна сграда върху оспорвания имот в село Бистрица.

В сигнала главният архитект сезира прокуратурата с предложение да протестира пред началника на РДНСК-Югозападен район разрешението за строеж с искане за обявяването му за нищожно.

СГП е изискала от компетентните органи предоставяне на необходимата документация, свързана с издаденото разрешение за строежа, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

След събирането на необходимите доказателства, СГП ще прецени дали да изготви протест.

Жители на Бистрица излязоха на протест снощи срещу изливането на основите на нов строеж на централната улица в селото, за който твърдят, че е незаконен, а няколко часа по-късно главният архитект на София Здравко Здравков нареди работата на обекта да спре.

Вчера хората преградили шосето с личните си автомобили и не позволили бетоновозите да минат, тъй като смятат, че ако се стигне до изливане на основите, сградата лесно ще бъде узаконена.

Бетоновозите затварят пътя, който води до 20 къщи и е един от маршрутите за подход към планината Витоша.

Оказа се, че имотът е реституиран с подправени документи от името на починали хора. Пусната жалба срещу строежа също е оттеглена при съмнителни обстоятелства.