Представителката за Италия на хуманитарната организация "Спасете децата" Джована ди Бенедето е разговаряла с имигранти, които са били в лодката и които са били спасени в Средиземно море от италианския товарен кораб "Зеран", предаде АФП, цитирана от БТА.

Спасените днес 137 мигранти бяха докарани от кораба в италианското пристанище Катания на остров Сицилия. Те разказали, че са били част от група от общо 200 души, потеглили от Либия с две надуваеми лодки.

Вижте снимки >>>

Едната лодка плавала безпроблемно, но другата се спукала и десетки хора се озовали във водата и се удавили, разказват оцелелите. Някои от тях споменават, че загиналите са около 40 души.

През уикенда и вчера италианските военноморски сили и гранични патрули успяха да спасят в Средиземно море около 7000 незаконни имигранти.

Най-малко 1750 души са загинали от началото на тази година при опити да прекосят Средиземно море и да достигнат Европа.

Германска подкрепа

Два кораба от германския военноморски флот акостираха вчера на остров Крит, за да участват в операции за спасяване на имигранти в Средиземно море, обяви говорител на германското министерство на отбраната, цитиран от АФП и БТА.

Двата кораба, които е предвидено да оказват помощ на имигранти, са корабът за логистична подкрепа "Берлин" и фрегатата "Хесен". Двата плавателни съда ще се включат верочтно към силите на Фронтекс (Европейската агенция за охрана на външните граници), посочи говорителят.

След серия корабокрушения, при които загинаха над 1200 души през април, европейските лидери решиха на среща на 23 април да утроят финансирането на специалната мисия на ЕС за морско патрулиране "Тритон".
Дотогава бюджетът на мисията бе 3 милиона евро на месец. Операция "Тритон" се координира от Фронтекс.