Задържани са 161 чужденци без документи. 151 от тях са имали присъди по углавни престъпления, съобщава вестник Вашингтон пост, цитиран от Труд.

Операцията е проведена в градовете Атланта, Чикаго, Ню Йорк и Лос Анжелис. Полицията отхвърли критики, че е извършвала арестите напосоки.

Арестите представляват първата мащабна акция по прилагане на заповедта на президента Доналд Тръмп за справяне с нелегалните имигранти в страната. Смята се, че общият брой незаконно пребиваващи в САЩ е около 11 милиона.

Под действието на операцията, която е обявена като насочена срещу известни на властите престъпници, са попаднали и няколко имигранти, които не са били криминално проявени.

Според изданието, случаят контрастира с практиката от времето на президента Барак Обама, когато такива акции са били предприемани само срещу лица, извършили престъпления.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че обмисля възможността да подпише нов указ за имиграцията, след като съдът блокира действието на сегашния указ, който предвиждаше замразяване на бежанската програма на САЩ и недопускането на територията на страната на граждани от седем мюсюлмански страни, предаде Асошиейтед прес.

Пред репортери на борда на президентския самолет Еър форс уан на път за Флорида Тръмп изрази убеденост, че ще спечели съдебния спор.

"Имаме и много други варианти, включително просто да изготвим съвсем нов указ", каза той.

"Нужно е да се действа бързо от съображения за сигурност. Така че може и така да направим", добави Тръмп. Той заяви, че развитие по въпроса може да се очаква в понеделник или вторник.