Десетте предложения ще бъдат обсъдени на извънредната среща на върха на ЕС в четвъртък в Брюксел. Освен това Брюксел ще представи стратегия за имиграцията на 13 май, уточни еврокомисарят Димитрис Аврамопулос, цитиран от АФП и БТА.
 
Ето подробностите от предложения план

1. Засилване на операциите по наблюдение и спасяване "Тритон" и "Позейдон" на европейската агенция за граничен контрол Фронтекс чрез увеличаване на техните финансови и материални ресурси. Трябва да се увеличи и районът им на действие, който в момента е ограничен до териториалните води на страните от ЕС.

2. Конфискуване и унищожаване на плавателните съдове, използвани за превозване на мигрантите, по подобие на операция "Аталанта" срещу пиратството край бреговете на Сомалия.
 
3. Увеличено сътрудничество между организациите Европол, Фронтекс, Европейското бюро за подкрепа на убежището (ЕАСО) и Евроджъст за събиране на информация за начините на действие на трафикантите на хора.

4. Разполагане на екипи от ЕАСО в Италия и Гърция в помощ на обработването на молбите за убежище.
 
5. Системно снемане на пръстови отпечатъци на всички мигранти при пристигането им на територията на страните членки.
 
6. Разглеждане на варианти за по-справедливо разпределение на бежанците между страните членки на ЕС.

7. Програма за настаняване в страните от ЕС на лица, получили статут на бежанци от Върховния комисариат на ООН за бежанците. Страните членки са поканени да участват доброволно в тази програма. В предложението не се споменават числа, но според Европейската комисия от нея ще се възползват 5000 души.
 
8. Програма за бързи връщания на кандидати за имиграция, на които не е разрешено да останат в ЕС. Тя ще се координира от Фронтекс заедно със страните членки, които първи приемат мигранти от Средиземно море.
 
9. Действия със съседните на Либия страни за блокиране на използваните от мигрантите пътища. Нигер е една от транзитните страни и европейското присъствие там ще трябва да се засили.

10. Изпращане на офицери за връзка за имиграцията в делегациите на ЕС в редица трети страни. Те ще са натоварени със събиране на информация за миграционните потоци.

Изпълнителният директор на европейската агенция по външните граници (Фронтекс) Фабрис Леджери каза, че Европа би трябвало да помага на хората, които бягат от политическо преследване в своите страни. Според него обаче икономическата имиграция би трябвало да бъде предотвратена.

По думите му европейските държави би трябвало да връщат със самолет икономическите имигранти в техните страни на произход.