Думите на германския производител на спортни стоки събудиха спомена за бомбения атентат при Бостънския маратон през април 2013 година, когато загинаха трима души, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

"Поздравления, вие оцеляхте в Бостънския маратон!" - се посочва в имейла, пратен от "Адидас" до 26 492 участници в маратона, които завършиха годишната надпревара в понеделник.

Компанията, която е спонсор на тазгодишния, 121-ви поред, маратон в американския град, бързо се извини за нетактичното поздравление.

На 15 април 2013 г. в центъра на Бостън, близо до финалната линия на надпреварата, избухнаха две бомби в интервал от 12 секунди. Загинаха трима души, а над 260 бяха ранени.

Разследването разкри, че извършителите са братята Тамерлан и Джохар Царнаеви. След неколкодневно преследване Тамерлан бе убит в престрелка с полицията, а брат му - ранен и задържан.

През май 2015 година Джохар Царнаев беше осъден в САЩ на смърт по няколко обвинения, свързани с престъплението в Бостън. Присъдата с отровна инжекция още не е изпълнена според преобладаващите данни по случая. Джохар е в затвор в щата Колорадо.

Бостънският маратон е най-старата и е сред най-престижните надпревари на разстояние 42 километра в календара на атлетите.