Йотова публикува в личния си профил във Фейсбук документи по тези въпроси. Поместваме текста със съкращения:

«Сутринта, в предаването Тази сутрин по bTV, Румяна Бъчварова в национален ефир изказа редица неверни (меко казано) тези. Малко по-късно продължи да ги тиражира на нарочна пресконференция. Те са лесно опровержими с документите, които публикувам.

1. Относно отпуснатите средства за справяне с мигрантския натиск по границата - видно от отговор на мой въпрос до комисаря по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството - г-н Авромопулос - е, че средствата са в размер на 101 милиона евро + 10 % съфинансиране от държавата, с което стават общо 112 милиона евро, след като са се наложили някои корекции върху договорената на 16.9.2016 г. в Братислава сума от 108 милиона евро. Числото 160 милиона напълно липсва в отговора. То беше широко тиражирано от правителството.

2. Дата на получаване на отговора от ЕК е 30 ноември 2016 г., т.е. преди 7 дни, а не преди два месеца, както твърди госпожа Бъчварова. Така че отговорът напълно и обективно отразява казуса с договорените средства.

3. По отношение на трите нови центъра - тази информация отново се съдържа в отговора на комисар Аврамопулос и не е мое измислено твърдение.»

По-рано на пресконференция вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова каза:

"Г-жа Йотова размаха един отговор на неин въпрос от 23 септември. Направихме си труда да видим как е зададен той. Тя пита само за една част от тези пари и получава отговор за тези 108 млн. евро – така, както е попитала. Чете се само първата част от изречението".