Това показват данни на от доклада "Регионални профили - показатели за развитие" на Института за пазарна икономика (ИПИ), предаде БНР.

Като обезпокояващи тенденции авторите от института извеждат липсата на регион, където децата да са повече от възрастните.
Най-нисък е прирастът във Видин, Кюстендил, Монтана, Перник, Ловеч, Враца и Габрово,

"Кохезионната политика в страната се нуждае от промяна, защото не се наблюдава сближаване на регионите", каза за БТА Петър Ганев, старши икономист в института.

Разликата в икономическите показатели между столицата и всички останали градове се задълбочава.

Наблюдават се и различия в инвестициите и в заетостта между Северна и Южна България.

Ганев обясни, че в областите Разград, Силистра и Търговище безработицата е най-висока.

За Северна България, поради липсата на магистрала и силен икономически център, социално-икономическите показатели са по-негативни, отчитат от ИПИ.

Институтът предлага 20 процента от данъка върху доходите на физическите лица да остава за ползване от общините, където живеят хората, които го плащат.

"Това може лесно да се регулира и данъкът да се превежда към общините според адресната регистрация на данъкоплатеца", посочи Ганев.

Южна България се развива сравнително добре заради по-добрата пътна инфраструктура.

Там има поне четири икономически центъра, които привличат инвестиции и в които има индустрия - София, Пловдив, Стара Загора, Бургас.

"София е лидер по всички социално-икономически индикатори, но отстъпва по отношение на сигурност и екология", посочи Ганев.

В доклада се отчита повсеместно повишаване на нивата на корупция и понижаване на оценките за работа на местната администрация.

Спирането на европейските фондове е проблем, защото именно те са източник на пари за регионите и общините.

Със заложения бюджетен дефицит за тази година със сигурност ще влезем в процедура на европейската комисия по свръхдефицит.

"Важно е обаче какъв ще бъде бюджетът за следващата година. Надявам се там бюджетният дефицит да бъде по-нисък, защото иначе сигналът към инвеститорите би бил много негативен", смята Петър Ганев.

"Парламентарната комисия по социална политика да отговаря и за демографските въпроси", предложи междувременно русенският депутат от Патриотичния фронт Искрен Веселинов.

По думите му в тази комисия трябва да има специална подкомисия, която да е с контролна функция и да дава становище по всеки законопроект и какви ще са последиците, които той би имал за демографската картина в страната.