Това стана на откриването на дискусията "Заетост  в условията на криза и предизвикателствата на новия растеж", съобщи БГНЕС. Форумът е в рамките на инициативата на държавния глава за подготовка и обществено обсъждане на национална стратегия "България 2020". 

Изправени сме пред необходимостта от една дълбока промяна на самия модел на заетост, каза той, цитиран от БТА. Според него, тази промяна може да се извърши, ако се промени моделът на икономика и растеж - от обслужващ модел, модел на аутсорсинга или "на ишлемето", свързан с голям разход на труд и енергия и с ниска добавена стойност и печалби, изнасяни навън, към модел, ориентиран към развитието на високи енергоспестяващи и екологични технологии, създаващи висока добавена стойност в индустрията и услугите у нас.
 
Трябва да признаем, че България е не само страната на ниските данъци, както обичаме да се хвалим, но и на нископлатения труд, коментира Георги Първанов. Според него, точно тук е парадоксът - България, която е със сравнително висококвалифицирана работна ръка, а на този фон - с такава деквалификация на труда, цитира го БГНЕС.

Този плах старт към намаляване на безработицата от 10% през февруари до 9.5% през май не изглежда зле на фона на ставащото в други страни, но дали става дума за истинска светлина в тунела, дали е сезонен ефект или е реалната картина в момента?, запита Първанов. В антикризисната политика нещата продължават да се правят на коляно и на парче, каза той по-късно в края на дискусията.

Поколението в България, което идва на пазара на труда, не е достатъчно образовано, мит е, че имаме висококвалифицирана работна сила, обори го  председателят на НСИ Мариана Коцева. 
Образователното равнище на хората между 20 и 34 години е ниско, каза тя. 1/4 от учещите започват да работят, докато учат. Според статистиката, почти 40% от младите хора си намират работа чрез познати или директно.

Националната цел за постигане до 2020 г. на 76% заетост за групата от 20 до 46 години в рамките на стратегия "Европа 2020" е напълно постижима и реалистична, каза пък министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на дискусията. Според него трябва да се прекрати порочната практика България да е привлекателно място за инвестиции заради ниското заплащане на работната ръка.

Отражението на икономическата криза на нивото на безработица по официална прогноза на социалното министерство за 2010 г. е 11.4%, което ни връща 5 години назад - в 2005 г., алармира бившият социален министър и председател на НДСВ Христина Христова, цитирана от БГНЕС.

"77% от домакинствата нямат никакви спестявания, 45% от населението е спряло да плаща всякакви вноски - здравни или пенсионни. Средно с 8% родителите са намалили разходите на децата си за образование", каза междувременно Пламен Димитров, вицепрезидент на КНСБ, цитиран от "Крос". ОТ КНСБ искат въвеждане на необлагаем минимум за решаване на проблемите на хората с ниски доходи. Синдикатът иска да се постави въпросът за възвръщане на прогресивното облагане, като в началото се "раздвижи" плоският данък и се въведе необлагаем минимум, пише БТА.

Текстът е актуализиран в 15,30 ч.