Този опит обаче продължава да има пагубно въздействие върху Турция, като се вземе предвид например предприетата от властите прекомерна кампания след преврата. Нещо повече, той даде тласък на параноичния политически манталитет в средите на управляващия елит, в които всеки проблем, пред който Турция е изправена, се разглежда като още един престъпен "опит за преврат".

Най-новият от тези неспирни "опити за преврат" е влошаващото се състояние на турската икономика, белязана от остро влошаване на турската лира спрямо щатския долар.

През последните три години стойността на долара скочи почти двойно - от под две турски лири до над 3,5 турски лири. Това драматично обезценяване се активизира през последните три месеца - с други думи, след опита за преврат. Безпристрастен наблюдател на турската икономика би могъл да обясни тенденцията с разбираеми фактори: постпучистката кампания и напрежението с ЕС намалиха доверието в турската икономика, а глобалното нарастване на стойността на долара само задълбочава проблема.

Всъщност в турските медии и Ал Монитор пишат различни икономически експерти, които обясняват проблема именно така: вътрешните проблеми на Турция в съчетание със световните тенденции.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обаче предпочита различно обяснение. В реч на 4 декември той обяви: "Някой се опитва да накара тази страна да застане на колене чрез икономически саботаж, след като не успя да я превземе с танкове, оръжия и (бойни самолети) Ф-16 на 15 юли". Това не е нова игра, добави той, като посочи: "Особено през последните три години те постоянно се опитват да използват икономическата криза като коз". Самоличността на тези "те" не е ясна, както често се случва.

Поддръжниците на Ердоган обаче имат своите обичайни заподозрени, които да заемат това място: заговорнически клики на запад и техните сътрудници у нас. Оттук и последвалите десетки изявления от членовете на Партията на справедливостта и развитието и десетките "новини" и коментари, които се появиха напоследък в проправителствените медии, осъждащи "опита за икономически преврат" и сочещи към "изменниците" които както се предполага са участвали в него, като например ТЮСИАД (Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени), най-известната бизнес организация в страната. Има обаче нещо, което е много сложно да бъде обяснено, независимо от удобствата на тази конспиративна теория.

През последните няколко месеца е налице един повтарящ се модел: стойността на долара скача всеки път, когато Ердоган говори за икономиката и повтаря своето становище, че лихвените проценти по кредитите в национална валута трябва да се поддържат ниски. Безпристрастен наблюдател би си помислил, че има връзка между рухването на националната валута и упорството на Ердоган за ниските лихвени проценти.

Но уви, това обяснение би било убедително само за слабоумните, които не могат да прозрат мащаба на заговора. Конспирацията бе изложена от анализатор на в. "Сабах", официоза сред проправителствените медии. Първо, той твърди, че "операция долар", насочена срещу Турция, е била замислена от Джордж Сорос, американски бизнесмен и филантроп, заедно с "изменници сред нас".
Целта на конспирацията не е друга, а да бъде свален от власт Ердоган, обяснява авторът, като пише: "Точно в този момент, когато лидерът Ердоган говори, фондовете на Сорос, се активизират и стойността на долара незабавно скача. Те, искат да създадат впечатлението, че доларът скача, защото Ердоган говори".

Тази логика, която човек може да види буквално всекидневно в проправителствените медии, превръща Ердоган в завършен "тефлонов президент". С други думи никакви критики не се задържат върху него, понеже всеки проблем, който би могло да бъде обяснен като негова отговорност, вместо това се обяснява със заговор срещу него.

Идеята за конспирация всъщност още повече увеличава неговата популярност и масовото мобилизиране на електората му. Тази мобилизация сега е явна от начина, по който Турция отговаря на "икономическия преврат". Осъждайки тази нова атака срещу неговата родина, Ердоган призова своите хора да продадат доларите и еврото си и да купят турски лири или злато.

Много хора и институции изглежда се вслушаха в призива. Фондовата борса в Истанбул обърна всичките си парични активи в турски лири няколко часа след изказването на Ердоган. Някои компании последваха примера.

Дирекцията по религиозните въпроси също обяви, че поклонническите пътувания до Мека вече ще бъдат плащани в лири, а не в долари или евро както досега. Мъж в Бурса, северозападен турски окръг, обеща да дари надгробни плочи на всички, които продадат доларите си и купят лири. Някои стигнаха дори по-далеч и организираха "горене на долари" в израз на патриотичен плам.

С други думи, Ердоган действително е съумял да окачестви икономическите предизвикателства на Турция като заговор срещу него самия. Това определено помага за подклаждането на националистически чувства и за увеличаването на подкрепата за правителството. Дали обаче действително ще съдейства на Турция да разреши икономическите си проблеми остава да се види. Тепърва ще се изясни и какво ще стане, ако националистическата мобилизация не успее да разреши тези икономически проблеми и настръхне още повече срещу онези, които са смятани за вътрешни "изменници".

Превод: БТА