През последните няколко десетилетия Китай се превърна от екзотична комунистическа страна в първа световна икономика, като съчета комунистическата идеология с откровено пазарни и капиталистически реформи и организация.
Мнозина са на мнение, че идеологията има все по-малко влияние и е по-скоро показна и лишена от смисъл.

Дали наистина е така? В пространния текст, публикуван със съкращения по-долу,  по-зрелите и възрастни  читатели  могат да получат своеобразно "дежа-вю", чувство за нещо  вече видяно в едни други времена, непознати за поколението под 30-35 години.
Текстът публикуваме със съкращения, заглавието е оригиналното:
 
18 октомври 2017 г.  преди обед.
На 19-ия конгрес на ККП в Голямата зала на народа в Пекин, президентът Си Цзинпин чете доклад в продължение на 3.5 часа.
Този доклад от 32 хиляди йероглифа е най-важният политически доклад за цялата дълга история на конгресите на ККП.
Цзинпин на един дъх прочете   доклада, който бе посрещнат с аплодисменти от всички присъстващи повече от 70 пъти.

"Благодарение на дългосрочните усилия социализмът с китайски характеристики навлезе в нова ера, която заема изцяло ново място в историята на развитието на Китай", съобщи Си.
Докладът беше преведен на десетки чужди езици, многобройни чуждестранни специалисти участваха в работата по превода.
Почти всички специалисти наричат ​​доклада  "фундаментален".
На 25-ти октомври на първата пленарна сесия на Централния комитет на 19 конгрес на ККП  Дзинпин бе преизбран за генерален секретар на ЦК на ККП.


Творческият лидер

Преди пет години, Си Дзинпин, който бе наричан от медиите след първата му среща с тях "първият китайски президент в ерата на социалните мрежи".

Професорът в бостънския университет Джоузеф Фусмит каза следното: "Той наистина има такива качества като ефективност и иновации, както и политически способности". 
Промените, настъпили през последните 1800 дни, сега се наричат ​​"исторически":

- Бяха приети общо 360 важни проекта за реформи и над 1500 мерки за реформи. В основните сфери, схемата за прилагане на реформите беше определена.

- Стартира мащабна кампания срещу корупцията и се проведоха разследвания срещу 440 служители на областно или национално ниво.

- Наказани бяха  повече от 1,5 милиона души, задържани повече от 3400, мнозина корумпирани служители избягаха в чужбина.
Бяха посочени 4 основни вредни явления: формализъм, бюрокрация, хедонизъм и лукс.

 - ККП с членска маса повече от 89 милиона души стана по-чиста, по-силна и по-мощна.
Бе извършена и реформа  на националната отбрана беше извършена и армията беше преструктурирана.

- Въоръжените сили на Китай от 2 милиона души придобиха съвсем нов външен вид, както и стил на мислене, организационна структура. Модернизацията обхвана и сферата, свързана с оръжията и оборудването.

- Средногодишният темп на растеж на китайската икономика през 2013-2016 г.  достигна 7.2%, което е много по-високо от нивото на световната за същия период, който е в размер на 2.5%, и позволи на Китай да продължи да бъде основен двигател и локомотив на глобалната икономика.

- Повече от 60 милиона души от населението, са се освободили от бедността, което е сравнимо с размера на населението на голяма европейска държава.

- Растежът на доходите на населението надвишава темповете на растеж на БВП, хората смятат, че техният живот в Китай е станал по-безопасен и удобен.

- За да се подобри демографската структура на Китай, беше въведена политика за раждаемостта, която позволява на всички китайски семейства да имат две деца.

- Големи инвестиции бяха инвестирани в научната и техническата сфера.  

- Започна най-големият контрол на замърсяването в историята и беше създадена най-строгата система за опазване на околната среда. Редица длъжностни лица бяха държани отговорни за слабото си ръководство в тази област.

- първата среща на лидерите на двете страни на Тайванския пролив 

- Започна редовно  патрулиране на  водите, прилежащи към островите Дяою (Спратли), напредна изграждането на острови и рифове в Южнокитайско море,  

-  Бяха успешно извършени редица големи евакуации на китайците от засегнатите региони в чужди държави, с участието на морски, сухопътни и въздушни сили.

- Интернационализацията на ренминби (юана) бе значително ускорена, което бе отразено в включването на китайския юан в кошницата със специални права на тираж.

- Междудържавните отношения от нов тип, разработени с Русия и Съединените щати, направиха възможно да се стимулира възходът на развиващите се страни и да се насърчи глобалното управление.

- "Поясът един път" и "Формиране на общността обща съдба на човечеството" бяха отразени  в документите на ООН, а Китай се е присъедини към договора за  климата в Париж. Посочените по-горе промени настъпиха само за първия петгодишен период на престоя на Си Цзинпин  начело на партията и държавата.

Какви вълнуващи промени се очакват през следващите пет години?


Именно това е причината за голямото внимание на света към 19-ия конгрес на ККП.

Последната реч На Си  даде на  хората чувство за  новост и промяна  Въз основа на социалистическата модернизация през 2035 г. страната ще се превърне  в богата и силна, демократична и цивилизована, хармонична и красива модернизирана социалистическа държава.

Това ще бъде истинско чудо: за първи път в историята на човечеството повече от един милиард души ще навлязат едновременно в модернизацията.
Китай ще се отърве от абсолютната бедност и ще стигне до общия просперитет, който е от исторически характер.

(Следват още голям обем от около 8 страници текст, описващи постиженията на ККП, КНР и личните качества на Си Цзинпин.)

Материалът на Синхуа  завършва така:

  "Доклада си на 19-ти конгрес на ККП, Си Дзинпин завърши със следните думи:
"-Непрекъснатото ни развитие по пътя на социализма и изграждането на система и култура на социализма с китайски характеристики откри за развиващите се страни  нови начини за модернизиране и напълно нови алтернативи за народите, които искат да ускорят развитието си.

Китай донесе китайска мъдрост и китайският вариант за решение на  проблемите на човечеството. Си Цзинпин води социализма с китайски характеристики към нова ера, когато човечеството се намира на кръстопът и търси нови начини за развитие."