Увеличаващата се пропаст между бедни и богати в по-голяма част от развитите страни поражда опасения не само за нарушаване на обществената структура, но и пречи сериозно на икономическия растеж, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В 34-те страни членки на организацията 10-те най-богати процента от населението печелят 9,6 пъти повече от дохода на 10-те най-бедни процента, допълва Би Би Си.

Няма стандартна мярка за неравенство, но повечето показатели сочат, че растежът му се забавя или спада при финансови кризи, а сега отново расте.
ОИСР предупреждава, че такова неравенство е заплаха за икономическия растеж.

Организацията допълва, че това се дължи отчасти на по-голямата пропаст в образованието в страните с най-голямо неравенство, което води до по-неефективна работна сила.

ОИСР обединява повечето страни от ЕС, като и развити икономики като САЩ, Канада, Австралия и Япония.

Един от факторите, които според организацията допринасят за увеличаването на неравенството, е увеличаването на т.нар. нестандартни форми на труд, включващи временните договори и самонаемането.

ОИСР отбелязва, че от средата на 90-те над половината от всички създадени работни места в страните членки са били в т.нар. нестандартна работа.

Според организацията домакинствата, които зависят от такъв тип работа, имат по-високо равнище на бедност, отколкото другите домакинства и това е довело до по-голямо неравенство.

ОИСР посочва също, че данъчните системи и системите за социално подпомагане са станали по-неефективни в разпределянето на доходите.

От друга страна, според организацията сред факторите, ограничаващи нарастването на неравенството, е увеличаващият се брой работещи жени.

В доклада се отбелязва, че един от малкото региони, където неравенството не е нараснало през последните 30 години, е Латинска Америка, макар че равнищата на неравенство първоначално са били доста по-високи.