Светините пристигнаха от Атон днес по обяд в България, съобщиха от пресслужбата на Св. Синод на БПЦ.

На границата ни с Гърция те са посрещнати от Неврокопския митрополит Серафим и Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод.

Мощите се носят от архим. Евгений, игумен на светогорския манастир "Св. Пантелеймон" и братя на манастира.  Иконата с образа на светеца е носена от монаси от светогорския манастир "Ксенофонт", където е и изрисувана.

На ГКПП "Кулата" всички служители на гранична полиция, както и преминаващи граждани, успяха да се поклонят на Св. Пантелеймон и да изпросят неговата помощ и закрила, посочват от Светия синод.

Светините ще бъдат тържествено посрещнати в София утре (27 юли) в 09:20 ч. от патриарх Неофит и духовенството в столичния храм "Свети Седмочисленици".

Мощите ще бъдат в страната до 2 август, като последователно ще бъдат изложени за поклонение в три столични храма, след което за денонощие ще бъдат във Враца.

Главата на светеца-лечител се съхранява в руския светогорски манастир „Свети Пантелеймон” и рядко се дава разрешение за изнасянето й от Атон. Тя идват у нас със съдействието на "Балканско атонско сдружение".

Заедно със светите мощи пристига и копие на чудотворната икона на св. Пантелеймон, която се съхранява в манастира "Ксенофонт" на Света Гора. Братството на манастира дарява тази икона на малкия храм "Св. Пантелеймон”, който се намира в руския старчески дом в столичния квартал "Княжево".

Св. великомъченик Пантелеймон е лекар по образование, който след като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството, а след мъченическата му смърт по неговото застъпничество стават много изцерения, както от физически, така и от душевни болести и страдания.

Къде ще бъдат мощите до 2 август

Денят за посрещането на светините в столичния храм "Свети Седмочисленици" не е случаен. В този ден честваме паметта на св. Пантелеймон, но по древна традиция на 27 юли, когато е успението на свети Климент Охридски, Църквата е отредила да се чества и паметта на седемте славянски просветители: св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен празник, но в този ден те се празнуват заедно.

Светините ще останат в храма за поклонение до 09:00 ч. на 29 юли.

На 29 юли в 9:20 ч. те ще бъдат посрещнати в митрополитския храм "Св. Неделя”, където ще останат за поклонение през цялата нощ и ще напуснат храма в 09:30 ч. на 31 юли.

Половин час по-късно те ще бъдат посрещнати в Руския храм-подворие "Св. Николай” в София.

На 1 август светините ще отпътуват за Враца за духовно укрепване на вярващите във Врачанска епархия, където ще останат до обедните часове на следващия ден, когато Честната глава на св. Пантелеймон ще отпътува обратно към Света Гора.

Предвижда се при преминаването на светините през Неврокопска епархия те да бъдат изложени за поклонение и за вярващите там по програма, утвърдена от Неврокопска митрополия.

Житието на светията

Св. Пантелеймон бил от град Никомидия (дн. Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция). Според житието му той отначало бил езичник и носел името Панталеон (от гръцки - Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки - Всемилостив). Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и станал впоследствие придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Това станало през 305 г.

Чудодейната сила на иконата на Свети Панталеймон

Има свидетелства от много години за чудесата пред иконата на Св. Пантелеймон. В теkстове от края на 19 в. Иван Ф.Лузин разказва за това, как бил поразен от инсулт, от който се парализирал в лявата ръка и крак. От църквата му донесли иконата на светеца и бил отслужен молебен. Неговото състояние се подобрило и той даже проходил.

Жителка на Полтавска губерния разказва за своя син, който заболял от рядко генетично заболяване. Лекарите в безсилието си вдигали рамене, и тогава майката се обърнала за помощ към светия лечител. На следващия ден синът оздравял и потвърдил, че сънувал Св. Пантелеймон, който му дал лекарство от неговата кутия.

Връщайки се в наши дни, ние продължаваме да четем истории за чудотворни изцелния.

Семейство строило къща и на главата на мъжа паднала талпа. Травмата била опасна за живота, а наблизо нямало помощ. Жената започнала да се моли на светията. И в този момент й съобщили, че в селото е кацнал въртолет. Мъжът бил закаран в болница и опериран навреме. Когато той се възстановил, съпрузите отишли да благодарят на св. Пантелеймон в църквата. Когато застанали пред иконата, мъжът веднага разпознал младият човек, изобразен на нея. Когато, с разбита глава лежал в кома, пред него се появил млад човек и го повикал с него.
Мъжът отказал, защото имал много незавършени дела. Юношата се усмихнал и казал:"Не искаш, не трябва". Тогава се появил и спасителния самолет.

Друг случай разказва за жена - болна от рак, която преминала през необходимото лечение и операция. Останал обаче страхът, че болестта ще се върне. Тогава нейното семейство започнало да се моли всеки ден на светията. Минали много години, ежегодните изследвания показали, че няма разсейки.