Това заяви президентът Румен Радев на тържествената вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Домакинството на държавният глава на тържествената вечеря ифтар е знак на уважение към религиозния празник и към традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание, съобщи пресслужбата на президента.

„Българските мюсюлмани са уважавана и неразделна част от българското общество. В нашата нова история етническата и религиозната принадлежност са фактори, които не разделят, а напротив, обогатяват и развиват нашата идентичност като български граждани“, подчерта в обръщението си държаният глава.

Президентът припомни, че в България е добра традиция християни и мюсюлмани да споделят своите празници. Разбирателството между различните религиозни общности е постигнато с усилията на всички общности в България и се пренася през вековете от достойни и отговорни духовни водачи, с ежедневния пример на всички български граждани, заяви още Румен Радев.

Президентът посочи, че нашите български мюсюлмани не следва да бъдат ученици на чужди мисионери, а могат да дават уроци как се живее в мир, разбирателство и взаимно уважение с останалите общности.

„Това че тази вечер сме около една маса с президента, патриарха и представителите на религиозните общности в България е положителен знак не само за българите, но и за всички хора извън родината ни, като по този начин България може да бъде добър пример за подражание“, заяви главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

Той призова мюсюлманите да бъдат активни в подпомагането на социално слабите и нуждаещите се без разлика на тяхната религиозна принадлежност.

Главният мюфтия заяви също така, че днес, „когато сме свидетели на физическо насилие и още по-парадоксално, когато религията се използва за политически цели и за оправдаването на извършваното насилие, мюсюлманите в България запазиха доброто отношение към хората с различно изповедание и лоялността си към родината“.

Мустафа Хаджи посочи, че мюсюлманската общност у нас е горда, че с общи усилия не е допуснато участието на българи в ДАЕШ.

На тържествената вечеря ифтар присъстваха Негово Светейшество патриарх Неофит, представители на традиционните вероизповедания в България, представители на парламентарно представените политически партии, дейци на културата и изкуството, дипломатически представители и семейства на сирийски бежанци.