Странната история се разиграла в сряда в Музея за история на София, където се откривала изложба под патронажа на Росен Плевнелиев, съобщи
самият Петков първо в социалните мрежи, а след това и пред някои медии.

Бях поканен от художник на изложбата, поканата беше през Фейсбук”, разказа той в ефира на Нова телевизия.

На входа имало пропускателен режим. Три жени проверявали за оръжие, но нямали списък с поканени.

Влязох и видях, че други хора са спрени и върнати. Поискаха ми покана, но аз им обясних, че съм поканен през Фейсбук”, добави Дурмана.

Вижте снимки >>

След като попитал настойчиво кой е организатор на събитието, се появил човек от НСО и го помолил да излезе.

Двама полицаи от Охранителна полиция го извели и дръпнали настрани на сградата. Там го помолили да се легитимира и той им дал лична карта. Малко по-късно го задържали и отвели в районното, където му съставили акт и го освободили.

В документа пише, че "при отправено устно разпореждане на лицето Петко Симеонов Петков-Дурмана да не нарушава обществения ред и да напусне охраняемия периметър за мероприятието на президента на Република България, същият не изпълни нашите разпореждания и не се подчини, с което  наруши чл. 64 от ЗМВР".

Позицията на НСО пък е, че художникът е влязъл в остри пререкания с организаторите, държал се е оскърбително, с поведението си се е стремял да предизвика конфликтна ситуация, обиждал е полицията.

Петко Дурмана заяви още, че е снимал всичко с телефона си, но видеото му е изтрито в полицията.
Клип от вкарването му в патрулката, направен от друг човек, обаче беше разпространен в социалните мрежи.

След като случая стана публично известен, днес министърът на културата Вежди Рашидов изрази възмущение от публичното задържане на Петков.

"Възмутителен е фактът, че български художник е задържан в храм на изкуството, където е естественото място на творците. Недопустимо е български автори да бъдат публично унижавани по този начин", се посочва в позицията на Рашидов, цитирана от пресцентъра на Министерство на културата.

Министърът отбелязва, че изкуството е предназначено за цялото общество, а не за овластени пазители на реда.

"Администраторите идват и си отиват, а творчеството е свещено и изкуството - вечно", подчертава Рашидов.