Софийската градска прокуратура е прекратила производството в края на април, а на 22 юли Специализираният съд е потвърдил определението, съобщиха БНТ и "Стандарт".

Причината е, че обвинението не е събрало достатъчно доказателства срещу Аманитидис.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова потвърди пред Дир.бг информация, като уточни, че с прекратяването на делото отпадат и основанията за обявяване за издирване на Христофорос Аманатидис-Таки.

На 8 май 2012 г. Таки бе обявен за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол, след като още през 2008 г. България издаде европейска заповед за арест срещу него, а в началото на юни 2009 г. прокуратурата му повдигна задочни обвинения, че заедно с Христо Вартерян - Ицо Исуса, е създал и ръководил организирана престъпна група за разпространение на дрога.

Два дни по-късно - на 10 май 2012 г. Таки бе заловен в Дубай, но местните власти отказаха да го екстрадират в България.

През февруари 2014 г. Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу групата на Таки и Исуса, известна като Бандата на Чуковете. Според държавното обвинение, в периода 2008-2009 г., след като двамата лидери се укриват от органите на властта, ръководството на престъпната група е поето от Борис Борисов.

По тази причина материалите, засягащи престъпната дейност на Христофорос Аманатидис-Таки и Христо Вартерян-Ицо Исуса, са отделени в самостоятелно наказателно производство.

Именно това дело е прекратено в края на април т.г.

В сайта на Интерпол все още обаче Христофорос Аманатидис е в списъка на издирваните с червена бюлетина.