Христо Проданов изкачва сам четвъртия по височина връх в света – Лхотце (8516 м) в 13,55 ч.
Върхът се намира на границата между Тибет и Непал, в близост до връх Еверест и южната му стена е много трудна за катерене.
До 2003 г. 243 алпинисти са покорили върха и 11 са загинали.

Христо Проданов е първият български алпинист изкачил и връх Еверест – през 1984 г. Загива спускайки се обратно към базовия лагер на 22 април.

Посмъртно е награден с орден „Герой на Народна република България“. Той успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път“, като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни – рекорд за този маршрут.

Лхотце се издига в Главното Хималайско било, в центъра на огромна верига в посока изток-запад. Първият в историята опит за достигане на Лхотце е направен през 1955 г. от международна експедиция под ръководството на Норман Диренфурт. Най-високо стига австриецът Ернст Зен. Той се отказва на около 8000 м поради повреда в кислородния апарат.

Върхът е покорен за първи път на 18 май 1956 г от швейцарския екип Ернст Райс и Фриц Лухзингер. Първото изкачване, направено от жена, е на французойката Шантал Модюи на 16 май 1996 г.